Despicable Me
film — USA — 2010

5.5
Kārlis teica, ka šī esot viena riktīgi forša multene. Ja multeni slavē cilvēks, kura kino gaume tradicionāli raksturojama ar "gaļas" slavēšanu un kurš jūt nedalītu cieņu pret Džeisonu Stethemu, ir cerības, ka arī viņa iecienīta animācijas filma būs kaut kas over-the-top pārgalvīgā pa seju sišanā un datoranimētos trikos. Taču izrādījās gluži otrādi - savā būtībā Kārlis ir mazs puika, kuram patīk sapņot par lidojumu uz Mēnesi un kurš vēlas tik vien kā tikt mīlēts un saprasts.
Pēc šī visai maldinošā un sviestā aizgājušā ievada būs grūti turpināt aprakstu, bet mani tas sevišķi neuztrauc, jo šajā konkrētajā situācijā tieši tāds bija mans mērķis. Es nevēlos pārmērīgi aizrauties ar kritizēšanu par tēmu "kas tieši man nepatika šajā filmā", jo es arī vēlos tik vien kā tikt mīlēts un saprasts, un es negribu, lai mani visi uzskatītu par kašķīgu rūgumpodu, kurš jaukā filmiņā, kur sliktais varonis patiesībā izrādās labs, kad viņš iepazīst trīs meitenes - bārenes. Un augstāk minētais nav pat jāuztver kā viens vienīgs sarkasms.
Mazliet tomēr par saturu. Gru ir profesionāls ļaundaris, kura ikdienas pienākumos ietilpst lielāku un mazāku nesmukumu pastrādāšana, taču viņam nākas ķerties pie ambiciozākiem plāniem pēc tam, kad kāds konkurents ir nolaupījis lielo Gizas piramīdu. Un Gru izlemj, ka viņš tādā gadījumā nolaupīs Mēnesi. Taču tas pats konkurents (kurš izskaitās aizdomīgi līdzīgs Bilam Geitsam) arī šeit izrādās veiklāks un atstāj Gru ar garu degunu. Turklāt arī tiešā nozīmē, jo Gru ir ļoti garš deguns, plus vēl viņš izskatas pēc ebreja.
Ja kas, Geitsa līdzībai lūk ari piemērs:
Copyright - Armigatus
Es labprāt būtu teicis, ka man šī multfilma patika, lai tu domātu, ka esmu jauks cilvēks, tāds, kurš varētu tev atsūtīt powerpoint prezentāciju ar kaķēniem. Taču diemžēl es esmu ne tikai nejauks, bet arī godīgs - šī filmiņa man šķita taisīta pēc šablona un nevis ar mīlestību, un tā ļoti maz atšķiras no citiem līdzīgiem masu produktiem. Jā, tu man teiksi - bet manam bērnam tādas filmas patīk! Un es tev teikšu, kā tādam riebeklim kā man pieklājas - nekad nav par agru attīstīt labu gaumi! Ja gribi rādīt bērnam multfilmas, izvēlies kaut vai "Shaun the Sheep", ko skatoties tu jūti veidotāju mīlestību.
2010-12-03
comments powered by Disqus