Source Code
film — USA — 2011

7.5
Man allaž ir aizrāvušas zinātniskās fantastikas filmas, kas izmanto ceļošanu laikā. Ne vienmēr ceļošana laika dara filmu labu (Hot Tub Time Machine?), ne vienmēr šādas filmas sniedz gandarījumu, bet tās vismaz dod iespēju mazliet palauzīt smadzenes, atšķetināt tos aspektus, kuros kaut kas nešķiet skaidrs/pareizs un vispār - tas gluži vienkārši man šķiet interesanti.
Dankans Džonss pirms pāris gadiem jau vienu sci-fi filmu radīja - viņa pilnmetrāžas debija Moon bija visai iespaidīga, un tagad viņam bija iespēja uzņemt filmu Holivudā ar nopietnu budžetu un slaveniem aktieriem (Džeiks Gilenhāls, Mišela Monahena). Protams, ne vienmēr lielāka nauda nozīmē labāku filmu, bet tas jau ir pavisam cits stāsts.
Ja neesi redzējis šo filmu, droši vien labāk aprakstu nemaz nelasīt, jo spoileri te noteikti būs. Tātad - Kolters Stīvenss ir helikoptera pilots Afganistānā, kurš pēkšņi pamostas vilcienā, kas tuvojas Čikāgā, turklāt viņš ir pamodies cita cilvēka ķermenī. Nedaudzas minūtes vēlāk vilciens ar visu Kolteru uzsprāgst. Tad Kolters atjēdzas kaut kādā dīvainā kapsulā, kur viņš uzzina, ka viņš jau kādu laiku nav Afganistānā, bet gan tiek sūtīts iekš "source code" jeb pirmkoda, lai atrastu vilcienā to uzspridzinošo teroristu un novērstu lielāku uzbrukumu, kurā terorists paredzējis iznīcināt visu Čikāgu. Pirmkoda funkcionalitāte ļauj viņam iemiesoties skolotāja Šona Fenstresa ķermenī un vairāku mēģinājumu rezultātā vaininieku notvert. Problēma ir vien tajā, ka reālajā pasaulē (kur vilciens ar visiem tā pasažieriem jau ir iznīcināts) atliek arvien mazāk laika līdz terorists veiks savu īsto uzbrukumu.
Tālāk sākas ĪSTIE SPOILERI!
Šādu filmu kontekstā man nav problēmu pieņemt to, ka filmas pasaulē ir citi likumi, nekā tajā, kurā dzīvoju es (un domājams - arī tu). Man nav grūti pieņemt tādu "pirmkodu" un to, ka tu vari pieslēgties cilvēka atmiņām par pēdējām 8 viņa dzīves minūtēm un ieviest notikumos izmaiņas. Lai tā būtu. Es varu arī pieņemt to, ka terorists rīkojas tik stulbi, ka pats izziņo par gaidāmo uzbrukumu plāniem, lai policijai būtu vieglāk viņu notvert. Taču vienlaikus man nepavisam nepatīk tas, kas notiek filmas beigās - jo tas ir pretrunā ar to loģiku, kuru filma savā gaitā ir uzbūvējusi. Kā īsti sanāk ar šo filmu un iekšējo loģiku tajos?
Pirmkods, atbilstoši filmā izteiktajam, varoni iesviež paralēlajā Visumā, kur viss ir gandrīz tāpat kā pamata scenārijā, bet kaut kādas detaļas ir atšķirīgas. Pēc idejas, paralēlo Visumu vajadzētu būt bezgala daudz un tajos varētu būt sastopami pilnīgi visi iespējami visas cilvēces attīstības scenāriji, ieskaitot variantu, kad 2.Pasaules karā uzvarēja suitu sievas. Un ieskaitot variantu, kad es būtu izlabojiš šo drukas kļūdu.
Tātad Kolters nonāk beigās paralēlajā Visumā, kurā vilciens neuzsprāgst. Kas šajā Visumā notika ar skolotāju? Kas šajā Visumā notiek pie aparātiem pieslēgtā Koltera smadzenēs? Vai Visums, kurā vilciens neuzsprāgst, pastāvēja vienmēr? Vai sanāk, ka šajā Visumā skolotāja personība atbilda Visuma 001 Koltera personībai? Gribētos dzirdēt tavu viedokli.
2011-06-13
comments powered by Disqus