Zatlera partija - Šķēles ceļš uz premjera amatu?

2011-09-15

Šāda sazvērestības teorija nešķiet guvusi plašu izplatību, taču, manuprāt, ir gana daudz argumentu tai par labu:
1) "visas norādes liecina, ka tieši Šķēle izvēlējies (Valdi) Zatleru par prezidentu, un mums ir nopietns pamats ticēt, ka Šķēle nodrošināja Normunda Beļska kļūšanu par prezidenta padomnieku un faktiski paralēlo kancelejas vadītāju, lai gan viņam nav pielaides valsts noslēpumam" - tā rakstīja ASV vēstniece Latvijā;
2) 10.Saeimas vēlēšanas Šķēles-Šlesera apvienībai bija neveiksmīgas un tikšana koalīcijā rādījās visai nereāla;
3) pēdējo vēlēšanu rezultāti (arī Rīgas domē) liecināja, ka Tautas partija bija mirstošs zīmols, kuru varētu būt grūti reanimēt (plus vēl tas sods, no kura likvidācijas gadījumā varētu atkratīties);
4) Ievēlot par prezidentu Andri Bērziņu, Šķēle apliecināja, ka arī ar mazu pārstāvniecību Saeimā viņš spēja nodrošināt sava cilvēka ievēlēšanu šajā amatā. Ievēlot Bērziņu Zatlera vietā (ja pieņem, ka Zatlers joprojām varētu būt "Šķēles cilvēks"), Šķēle nodrošina to, ka viņa kāršu komplektā ir gan jaunievēlēts prezidents, gan nepārvēlēts "dumpiniecisks" prezidents ar lielu atbalstu sabiedrībā;
5) jauno premjeru izvēlēsies Andris Bērziņš - cilvēks, kam ar Šķēli ir labas attiecības. Līdz ar to nebūtu jāuztraucas par to, vai prezidents gribētu virzīt Šķēli šim amatam. Ar atbalstu jaunai Šķēles valdībai, manuprāt, varētu būt sekojoši: ZZS līdz šim ir atbalstījuši jebkādas valdības un gan jau, ka Šķēles valdība nebūs izņēmums. Saskaņas centrs ir gana labi vienojies ar ZZS un PLL daudzos balsojumos 10.Saeimā un domājams, pret dalību Šķēles-Lemberga valdībā neiebildīs. Protams, pastāv risks, ka šīm divām partijām vien valdības izveidei resursu varētu nepietikt un jārēķinās, ka labējāki noskaņotie ZZS deputāti varētu būt pret šādu koalīciju, tālab vajadzētu nodrošināties ar vēl vienas partijas atbalstu. Un kura tā gan varētu būt? Jaunveidotā ZRP, kurai nekas neliedz pēc vēlēšanām aizmirst par ļaunajiem oligarhiem (ja Zatlers varēja šādu vārdu nelietot līdz pat šī gada maijam, gan jau viņš spētu to atkal aizmirst).
Atbilstoši pēdējai Latvijas faktu aptaujai, Saeimas sastāvs varētu būt sekojošs:
SC - 34 deputāti
Vienotība - 22
ZRP - 19
ZZS - 14
VL - 11
Atbilstoši līdz šim izskanējušajiem apgalvojumiem, šādam Saeimas sastāvam būtu jārada koalīcija Vienotība+ZRP+VL (ar 53 balsīm), bet tikpat labi tas varētu šādi arī nenotikt.
Ir novērots, ka Valda Zatlera viedoklis dažādos jautājumos mēdz mainīties visai regulāri - kā lasīju, šī gada pavasarī Zatlers vēl ļoti pārliecinoši (pēc sarunas ar Šleseru) bija aizstāvējis tradicionālo ģimeni pret seksuālo minoritāšu tieksmēm uz līdzvērtīgām tiesībām, bet nule jau ZRP atbalsta homoseksuālu attiecību juridisku regulēšanu. Proti - kādu viedokli vajag, tādu paužam.
Un iedomājis, kāds spēks būtu koalīcijai SC+ZRP+ZZS ar 67 balsīm? Ja paveicas un ir labs sadalījums, tai būtu pat pietiekams pārsvars, lai varētu izbīdīt cauri grozījumus Satversmē.

Paranoja no manas puses? Криеви нак? Nezinu, neesmu pārliecināts.
Pats patlaban svārstos starp diviem variantiem - "Vienotība" vai "izmest balsi", atbalstot Pēdējo partiju. Ar ZRP atkal man līdzīga pozīcija, kā pirms 10.Saeimas vēlēšanām pret PP - pierādiet darbos, ka jūs neesat labi izplānots Stendzinieka (vai kāda konkurenta) reklāmas projekts, un tad runāsim tālāk.