Uzmanību, skameri!

2011-10-06

Mani vecāki Itālijā saskārās ar kādu skama formātu, ar kuru līdz šim nebiju pazīstams. Viņiem pašiem tas, ka viņi bija kļuvuši par skama upuriem, skaidrs netika līdz brīdim, kad šādu hipotēzi izteica Liene. Mazliet parakājos internetā un secināju - patiešām, šāds skama veids pastāv, līdz ar to vecākiem paveicās, ka viņiem nebija sevišķi daudz skaidrās naudas.
Metode ir aptuveni šāda:
1) tu ej pa ielu kaut kur kādas lielpilsētas centrā;
2) tevi aptur kāds nedaudz aizdomīga paskata tipāžs un pavaicā ceļu (skaidri redzēdams, ka esi tūrists un diez vai varēsi viņam kaut ko paskaidrot);
3) tu pasaki - nē, diemžēl nekādi nevaru līdzēt; un grasies doties tālāk;
4) šajā brīdī tev pienāk klāt vēl 1 vai 2 cilvēki - daudz pieklājīgāka paskata, kas stādās priekšā kā narkotiku policijas darbinieki, parāda žigli kaut kādu it kā identifikācijas dokumentu un pavēsta, ka tas čalis, kas tev prasīja ceļu, ir narkotirgonis, nelegāls naudas mijējs un vēl šis tas (atkarībā no skamera izdomas);
5) no tevis "policisti" vēlas noskaidrot, vai neesi no šī cilvēka:
- iegādājies narkotikas;
- mainījis naudu;
6) prasa, lai tu uzrādi pasi un skaidro naudu;
7) kam vajadzētu notikt tālāk - īsti nezinu, jo gan manu vecāku gadījumā, gan līdzīgā situācijā Francijā, par kuru lasīju internetā, nekāda turpinājuma nebija - "policisti" tev pasaka paldies, viss kārtībā, atdod naudu un pases un it kā savāc "tirgoni" uz iecirkni.
Iespējams, ka abos gadījumos čaļi novērtēja, ka skama upuriem ir pārāk maz naudas un ka citos apstākļos viņi ar visu naudu+dokumentiem būtu laidušies prom. Tāpat var gadīties, ka viņi novērtē/noskaidro, kur tu šajā pilsētā esi apmeties, jo varbūt tavā viesnīcas numurā varēs dabūt labāku ķērienu. Varbūt viņus interesē konkrētu valstu pilsoņu pases, kuras pēc tam var par labu naudu pārdot melnajā tirgū.
Taču droši ir kas:
1. Ja tev kāds cilvēks stādās priekšā kā policists, bet ir ģērbies civilajā - esi piesardzīgs.
2. Tu ārzemēs (un arī Latvijā) nespēsi uz aci novērtēt, vai tev uzrādītie personu apliecinošie dokumenti ir autentiski. Līdz ar to drošākais variants (pēc idejas - pat gadījumā, ja tevi patiešām par kaut ko īsti nesaprotamu ir aizturējis ārzemēs uniformēts policists) - pavēstīt, ka zvanīsi uz Latvijas vēstniecību, lai noskaidrotu apstākļus, pirms rādīt šim cilvēkam jebkādus savus dokumentus. Domājams, ka šajā brīdī skameris jau būs notinies tālēs zilajās.

Piezīme - atšķirībā no daudziem citiem lielpilsētās izplatītiem blēžu paņēmieniem, šis pamatā ir "vietējo" triks, jo ir diezgan maza varbūtība, ka tu noticēsi, ka Romas narkotiku policijā strādā čaļi no Somālijas.

Ja zini vēl kādus līdzīgus skameru darbības paņēmienus, pastāsti par tiem arī citiem, un obligāti - informē par šādiem riskiem savus draugus un radus pirms ārzemju ceļojumiem, jo pilnīgi iespējams, ka tu kādu šādi izglābsi no pamatīgām ziepēm.