2015.gada izaicinājumu pārskats

2016-01-01

2015.gadam sev biju noteicis visai kvalitatīvu izaicinājumu latiņu. Pienācis laiks atskatīties uz to, kā gāja ar katra no tiem izpildi. Uzreiz brīdinu - nekā pārsteidzoša šajā pārskatā nebūs un bišķi pēc zīmēšanās tas izskatīsies. Sak, "re, kā es pacentos". Skaidrs ir tas, ka otro reizi šādu padarīšanu es neatkārtošu - ja kaut ko apņemšos, darīšu to drusku klusāk, bet ja jau pirms gada bravūrīgi mērķus izliku publiskai apskatei, tagad varu tikpat bravūrīgi ziņot par sasniegto.

Uzdevums: Ne mazāk kā 50 reizes peldēšanās (brīvā dabā)
Faktiskais rezultāts: 71 pelde
Komentārs: nesadūšojos sākt brīvdabas pelžu sezonu martā, baidoties apaukstēties pirms Rēzeknes pusmaratona. Sāku ar peldēm Hapaka grāvī pa vidu skriešanas treniņiem, beidzu sezonu novembrī Kopenhāgenā. Dabiski, ka visvairāk peldēšanas reižu (17) sanāca vienīgajā īstajā vasaras mēnesī - augustā.

Uzdevums: Nopeldēt 50 km (baseinā + brīvā dabā)
Faktiskais rezultāts: 50.6km
Komentārs: Pa vasaru + Kipras ceļojumā iekrāju "veselus" 2 kilometrus, viss pārējais - kārtīga kapāšana baseinā novembrī un decembrī. Šis ir tāds tipisks izaicinājums, kur galvenais ir sevi piespiest aiziet uz baseinu, tālāk jau metri krājās. Nākamgad ir ambīcija mēģināt tikt pie kāda trenera palīdzības, lai kaut minimāli uzlabotu manu neeksistējošo peldēšanas tehniku.

Uzdevums: 5000 km ar velo
Faktiskais rezultāts: 5347km
Komentārs: Ar šo bija grūti. Iespējams, līdzvērtīga kilometrāža man bija arī 2013.gadā, bet toreiz - nedokumentēta. Šeit tikām sanāca gan cītīgi uzskaitīt katru braucienu uz darbu, pusdienās un citus sīkumus. Arī ar kilometru krāšanos negāja tik gludi - gada sākumu aizvadījām pārliecinoši labāk par grafiku, bet stulbais atgadījums ar Marinas traumu Miķeļtorņa Spartakiādē plānotos jūnija 900km pārvērta par nepilniem 600. Beigās gan viss tika paveikts pat ar zināmu uzviju, un tomēr šādu plānu es labprāt neatkārtotu - pārāk bieži vasarā bija tā, ka nedēļas nogalē vienkārši nav variantu, ko darīt - jābrauc ar velo. Rezultātā gan laivošana, gan pārgājieni cieta.

Uzdevums: Noskriet 500 km
Faktiskais rezultāts: 1024km
Komentārs: Ātri sapratu, ka 500 nebūs pietiekams izaicinājums, ne velti līdz jūnija beigām ar to tiku galā, līdz ar to tēmēju uz tūkstoti gada garumā. Viss šķita ejam perfekti, līdz septembra beigās neizprotamā veidā satraumēju kāju, kas mani izsita no ierindas uz gandrīz mēnesi (oktobra kilometrāža - 25km). Biju jau gandrīz samierinājies, ka tūkstoša nebūs, tomēr atsākot skriet secināju - vēl vilciens nav aizgājis, un novembrī normāli sāku forsēt. Un tad atkal aplauziens - pēc pilnīgi parasta rutīnas baseina apmeklējuma sāpes kājā atgriezās, bet līdz gada beigām 6 nedēļas un vēl 120 kilometru iztrūkums. Šoreiz ar sakostiem zobiem dažas reizes skrēju ar vēl līdz galam neatlabušu kāju (vienlaikus iespēju robežās to tomēr taupot). Un dīvainā kārtā viss normalizējās tādā mērā, ka pēdējā gada nedēļā vēl paspēju divas reizes izskriet desmitnieku jau pēc 1000km sasniegšanas. Mazliet uzlaboju savu garākā skrējiena distanci, sasniedzot 27 kilometrus.

Uzdevums: katru kalendāro mēnesi nakšņot teltī
Faktiskais rezultāts: izpildīts
Komentārs: Gadu sākām ar nakti Ložmetējkalnā, turpat bija arī gada pēdējā teltošana decembra beigās. Tā kā ziema bija izcili silta, nekādus piedzīvojumus ar salšanu nepiedzīvojām. Oktobrī sanāca, ka nevienā nedēļas nogalē iespējas teltot nebija, rezultātā palikām teltī naktī uz darba dienu - tā gan man, gan Marinai bija jauna pieredze. Plus vēl tur pats pasākums bija ar pārsteiguma elementiem, jo Marina nebija informēta, ka mežā mums būs kompānija un lielā ballīšu telts.

Uzdevums: Vismaz 10 dažādu teātru apmeklējums (teātru, nevis izrāžu)
Faktiskais rezultāts: Apmeklēti pilnīgi noteikti ne mazāk kā 10 teātri
Komentārs: JRT, Nacionālais, Daile, Ģertrūdes ielas teātris, Krievu drāma, Dirty Deal Teatro, Valmieras Drāmas teātris, Daugavpils teātris, Liepājas teātris, izrāde "Noasā", izrāde "Zirgu pastā", izrādes mūzikas namā Daile, etīžu teātris "Nerten" Saldū. Par teātru pieredzi būs atsevišķs raksts, bet nu skaidrs ir tas, ka nekad iepriekš tik daudz dažādus teātrus apmeklējis nebiju, un bija daudz patīkamu pārsteigumu. Vismaz no mīta "viss ārpus JRT ir mēsls" esmu atbrīvojies.

Uzdevums: izpildīt alfabēta restorānu izaicinājumu (33 restorāni)
Faktiskais rezultāts: Izaicinājums pabeigts septembrī Viļņā.
Komentārs: Vienīgā objektīvā grūtība - burts Ž, kas Rīgā (un Latvijā) nav ēstuvēs pārstāvēts. Kopumā bija interesanti, jo šis uzdevums deva papildu motivāciju apmeklēt iepriekš nepazīstamas ēdināšanas iestādes.

Uzdevums: visi ēdieni no veģetāro recepšu grāmatas (kopā 96)
Faktiskais rezultāts: Izaicinājums pabeigts septembrī
Komentārs: Šķita, ka būs grūtāk. Tiesa, izrādījās, ka mūsu lietotā recepšu grāmata nebija sevišķi labi piemērota Latvijas apstākļiem, un arī paviršību tajā bija padaudz. Dažas noderīgas lietas apguvām, bet kopumā pamata funkcija šim uzdevumam bija mūs čakarēt ar domu "kur nez lai iegādājas šo produktu?" Būtu bijis iespējams šo paveikt būtiski ātrāk, ja neskaita desertu receptes - tajās bija pārāk daudz prasību pēc augļiem un ogām, kuras mūsu pusē pieejamas vasarā. Bet kopumā bija interesants izaicinājums. Tiesa, turpināt šo mērķtiecīgi ar citu grāmatu pietrūka apņēmības.

Uzdevums: skriešana + orientēšanās + hiking = 1000km
Faktiskais rezultāts: 1422km
Komentārs: Ja noskriets, vairāk par tūkstoti, skaidrs, ka summa pietiekama. Kā jau teikts, pārgājienu velo izaicinājuma dēļ bija mazāk, nekā gribētos. Toties daudz vairāk kā jebkad iepriekš sanāca piedalīties Magnētā, plus vēl sešreiz telpu orientēšanās. Cik nožēlojami lai arī nebūtu mani sasniegumi kā vienā, tā otrā - nākamgad noteikti turpināšu!

Uzdevums: noskriet pusmaratonu (sacensībās)
Faktiskais rezultāts: izpildīts, rezultāts - mazliet ātrāk kā 1:40:00
Komentārs: Rēzeknes pusmaratons bija jau sākotnēji noskatīts, tajā noskrēju savu līdz šim labāko pusmaratona skrējienu (salīdzinoši ar treniņiem). Biju pieteicies skriet arī pusīti rudenī Siguldā, bet satraumētā kāja šādu iespēju liedza. Treniņos pusmaratona distance veikta kādas 7-8 reizes. Kopumā pusmaratons šķiet, ka man ir optimālā distance, vienlaikus gribās jau sevi izaicināt sagatavoties pilnajam, bet nu redzēs, kā ar to būs.

Uzdevums: 3 rogainingi / velosacensības / piedzīvojumu sacensības (dajebkas)
Faktiskais rezultāts: izpildīts, tabulā atzīmēti 7 ieraksti, bet tur nav skaidrības par metodoloģiju
Komentārs: Neapstrīdamie pasākumi ir: xRace Pļaviņās, Vienības brauciens un Tautas rogainings. Tāpat komplektā iekļauti Torņakalna velorogainings, Grīziņkalna pusatklātais rogainings, Pastnieks un Ketonu kauss. Nekā sevišķi piebilstama te nav, ja neskaita to, ka nākamgad arī vajadzētu mēģināt kādā xRace nostartēt - nu jau ar drusku adekvātāku izpratni par orientēšanos.

Uzdevums: 5 izlasītas grāmatas 5 valodās (LAT, RUS, ENG, GER, FRA - kopā 25)
Faktiskais rezultāts: 33
Komentārs: Neskaitīju te klāt to, ko klasificēju kā Profesionālo literatūru. Franciski lasīt, protams, ir pagrūti, bet pamazām, cerams, ieskrienos.

Uzdevums: 5 uzrakstīti stāsti
Faktiskais rezultāts: 7
Komentārs: Šogad ar rakstīšanu bija tā, ka ideju un ieceru bija itin daudz, uz papīra nonāca vien tās, kuras bija īpaši skaidri izkristalizējušās.

Uzdevums: kvalitatīvi nosvinēt kāzas
Faktiskais rezultāts: Kvalitatīvi nosvinētas kāzas
Komentārs: Domājams, klāt bijušie cilvēki šo neapstrīdēs un nepieprasīs, lai 2016.gadā šo atkārtojam, tikai kvalitatīvāk.

Uzdevums: 3 laivu braucieni
Faktiskais rezultāts: 3 laivu braucieni
Komentārs: Nekādi mega apjomīgie gan tie nebija - Rīgas laivas, Rubiķu ezers Lietuvā un Rinda-Irbe. Pēdējā bija sportiskākais pasākums, jo Iveta mums teica, ka nez vai vienā dienā visu izbrauksim, tad nu nācās izbraukt.

Uzdevums: Izlasīt 3 profesionālās literatūras grāmatas
Faktiskais rezultāts: 5
Komentārs: Grūti klasificēt, kas man ir profesionālā literatūra. Bet nu vismaz grāmatas par Mobile Web programmēšanu, kā arī "Crossing the Chasm" un "The information" 100% atbilst kritērijam, pārējās divas - daļēji.

Uzdevums: Sasniegt geocaching karmu virs 1.00
Faktiskais rezultāts: Oficiāli - 1.59
Komentārs: Reāli karma ir drusku zemāka, jo esmu pārstājis iegrāmatot pilnīgi visus atrastos slēpņus, piefiksējot vien tos, kas labāk iespiežas atmiņā, tomēr skaidrs, ka tādu neatzīmēto ir pāris simti, nevis pāris tūkstoši, līdz ar to karmiskais uzdevums paveikts.

Uzdevums: noslēpot 100 kilometrus ar distancenēm
Faktiskais rezultāts: 100.37km
Komentārs: Šis bija vissmagākais gada izaicinājums. Ziemas Rīgas tuvumā īsti nebija ne gada sākumā, ne beigās. Līdz februāra vidum tiku galā ar 80 kilometriem, un tad pienāca pilnīgs pavasaris. Cerēju uz decembri, līdz pēdējai nedēļai viss bija katastrofāli. Un tad naktī no 27. uz 28.decembri mazliet uzsniga. Ne gluži pietiekams daudzums, bet tomēr - un 28.decembra rītā piebeidzu atlikušos 20 kilometrus pa piekrasti Jūrmalā. Līdzās secinājumam, ka slēpošanai likt normatīvus mūsdienu Eiropas ziemās ir bīstami, vēl daži papildu novērojumi: nākamgad, ja būs ziema, vajadzēs kāda gudrāka cilvēka padomus, lai iemācītos slēpot puslīdz sakarīgāk, nekā to daru šobrīd (gribētos slēpot vismaz tādā ātrumā, kādā skrienu, citādi šis pasākums sanāk itin bezjēdzīgs). Plus - vai nu jāmaina apavi vai vismaz jāizmēģina slēpošana ar plānākām zeķēm, jo nevēlos atkal pusgadu staigāt ar asinsizplūdumu zem īkšķa naga.

Uzdevums: izpildīt alfabēta vīnu izaicinājumu (26 vīni)/b>
Faktiskais rezultāts: izaicinājums pabeigts maijā
Komentārs: Šis galīgi nebija grūti, kā jau to arī varētu gaidīt. Arī kopvērtējumā vīna komandai pārliecinoša uzvara pār alus dzērājiem.



Pilnie dati