Mazā Anduļa pirmās atmiņas par datoriem

2008-01-30

Pēdējās dienās nācis modē rakstīt par saviem pirmajiem datoriem un piedzīvojumiem ar tiem. Tad nu es arī padalīšos savā stāstā.
Notika tas, manuprāt, 1992.gadā. Varbūt 1993, neesmu pārliecināts, kad mans tētis ar lielu sajūsmu paziņoja, ka tikšot pirkts "kompjūters". Tolaik es knapi zināju, kā tāda lieta izskatās - biju gan pāris reizes mammas darbā redzējis, kā nopietnie veči "Diggeri" spēlē, bet tas arī viss.
Tā kā turklāt es sapratu, ka tas nebūs gluži tāds "kompjūters" (vārds dators tolaik vēl nebija zināms), es nez kāpēc padomāju, ka tas izskatīsies pēc spēļu automāta. Tāda, uz kura var spēlēt Street Fighter vai ko tam līdzīgu (jā, es nekad mūžā neesmu lietojis šādu spēļu automātu un vēl joprojām to nožēloju), tikai nevajag mest iekšā monētas. Vai vajag mest iekšā, bet vari pats tās vēlāk atkal izņemt.
Bet tad, kad atnācu vakarā no skolas (tolaik mācījāmies otrajā maiņā), jutos diezgan pamatīgi vīlies, ieraugot tādu mazu kastīti ar taustiņiem, kura arī bija tā sauktais "kompjūters". Skaidri atceros, ka tēvs vēl pielāgoja mūsu veco lampu televizoru, kurā vajadzēja pielodēt kaut kādu figņu, lai tas brīnums rādītu arī krāsas (veselas 8!). Un atceros pirmo spēli, kuras redzēju šajā datorā - tas bija leģendārais Firetrap:

Eh, kāda bija spēle!!
Atceros arī otro spēli no manas pirmās kasetes - šautriņas:

Dīvainā kārtā tālākās šīs kasetes spēles esmu piemirsis (bija vēl kaut kāds motociklu geims un, protams, Saboteur). Bet zinu, ka vēlāk nāca daudz citu kasešu, nāca pirmā iepazīšanās ar Basic, mazu programmiņu ierakstīšana kasetē (eh, ku skaistas skaņas nāca laukā no kasetnieka, kas atskaņoja ZX kasetes!
Nobeigumā pievienoju arī klipiņu no Saboteur:

Kā man gribējās šo spēli iziet un aizlidot ar raķeti (ja to vispār tur vajadzēja izdarīt, velns viņu zina). Pāris reizes biju redzējis uz papīra pilno spēles karti - jā, tāds brīnums arī eksistēja, bet es nekad tā arī nekļuvu par Sabotiera karali...

Romantiskas atmiņas, ne?

P.S. Es neesmu Andulis, bet bija bērnu grāmata ar līdzīgu nosaukumu.