Blows Against the Empire
music — USA — 1970

6.5
Patiesību sakot, šis Jefferson Starship ieraksts, nav nekāds "Jefferson Starship" albūms. Kāpēc tā? Tāpēc ka grupa "Jefferson Starship" dienasgaismu ieraudzīja tikai 1974.gadā, kad pārstāja eksistēt "Jefferson Airplane", no kuras tā bija izaugusi. Taču šajā ierakstā, kas tapa vēl Lidmašīnai augstu lidojot, Jefferson Airplane dalībnieks Pols Kantners pieaicināja veselu bariņu savu čomu no dažādām ievērojamām Sanfrancisko psihodēliskajām grupām un ierakstīja zinātniskās fantastikas konceptalbūmu.
Kantnera palīgu vidū ir Greisa Slika, Džeks Kesedijs un Džoijs Kovingtons no "Jefferson Airplane" - faktiski šajā ierakstā piedalās visi Airplane dalībnieki, izņemot Jormu Kaukonenu. Taču viens Kaukonens tur piedalās - Jormas brālis Pīters. Līdzās "Lidmašīnas" dalībniekiem šeit piedalās veseli trīs "Pateicīgie miroņi" (Grateful Dead), grupas līderi Džeriju Garsiju ieskaitot. Plus Krosbijs un Nešs no Crosby, Stills and Nash. Un vēl viens Quicksilver Messenger Service dalībnieks. Tā ka to var nosaukt par tādu kā kolhozu. Vēl tikai vajadzētu kādus "It`s a beautiful day" un "Moby Grape" dalībniekus, un tad komplekts būtu pilns.
Protams, ka ar pašu stingrāko koncepciju ieraksts, kurā piedalās tāds bars cilvēku, pilnīgi viendabīgs būt nevar. Bet tā laika apstākļos, kad Kantners droši vien lielāko daļu laika bija "high" un diez vai spēja skaidri sekot vienām un tām pašām vadlīnijām, bija neizbēgami, ka koncepcija šim ierakstam nedod stilistiskas vienotības sajūtu. Sevišķi profesionāls šis ieraksts neizklausās, vismaz es nespēju par profesionālisma kalngalu nosaukt ierakstu ievadošo "Mau Mau", kurā Kantners dzied kā alkoholiķis, bet muzikālais pavadījums šķiet stipri haotisks, turklāt šī dziesma ir izteikti garāka, nekā tās saturs atļauj tai būt. Vispār Kantnera vokāls ir viens no šī ieraksta galvenajiem mīnusiem - viņa balss tembrs un dziedāšanas maniere ir stipri amatieriski un it īpaši viņš nobāl līdzās Greisas Slikas perfektajam dziedājumam, taču tā kā viņš ir šī ieraksta galvenā zvaigzne, tad Kantners dzied šeit ievērojami vairāk par Greisu. Kad Kantners nav dzirdams, šis ieraksts ir daudz baudāmāks. Piemēram, dziesmā "A child is coming", kur kopā ar Sliku dzied Krosbijs (šī dziesma, starp citu, izklausās kā no Who "Tommy" izgriezta). Otrajā ieraksta pusē ir pāris izteikti bālas dziesmas, bez kurām es pavisam labi varētu iztikt, bet tas laikam ir neizbēgams fakts, ka vesels bars kaut kādas dīvainas substances salietojušos cilvēku diez vai varētu radīt cilvēces vēsturē labāko rokmūzikas albūmu. Varu droši apgalvot, ka vairāk JA albūmi ir baudāmāki par šo brīnumu.
2008-03-11
comments powered by Disqus