Latvija ir hobitu zeme

2008-05-07

Attēlā redzamais atbilstoši Satversmei varētu būt Latvijas karogs: "Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru." Sarkans ir? Ir. Svītra ir? Ir.

Latvijas Republikas Satversme patlaban 1.pantā nosaka, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika". Tas, protams, ir ļoti labi, bet ne pārāk interesanti. Domājams, ka daudzu valstu konstitūcijās ir šāda informācija ietverta. Taču mēs to varam mainīt. Proti, pietiek ar desmitās daļas vēlētāju parakstu savākšanu, lai varētu vākt parakstus referenduma rīkošanai par Satversmes grozījumiem.
Iedomāsimies, ka atrastos aktīvistu grupa, kas piedāvātu Satversmes 1.pantu izteikt sekojošā redakcijā:

Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. LOLZ

vai 2.pantu:
Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai un hobitiem.

Tādā veidā Latvija varētu radīt jaunu kustību - konstitūcijas vandālismu, kas būtu kaut kas līdzīgs Wikipedia vandālismam, tikai ieviešot bezjēdzīgus grozījumus Satversmē. Un saki vai nesaki - bet interesantāk ir parakstīties par to, lai vara Latvijā piederētu hobitiem, nevis par kaut kādiem drošības likumu grozījumiem, izmaiņām pensiju indeksācijas sistēmā vai par Saeimas atlaišanu. Praktiskas jēgas taču tāpat nav ne vienā, ne otrā gadījumā, bet iedomājies, kas tas būtu par furoru, ja mēs Satversmē paredzētu sekojošu pantu:
Citplanētiešu uzbrukuma gadījumā Latvijas tauta ir tiesīga pieprasīt Lāčplēša izvilkšanu no Daugavas dzelmēm ar mērķi sadauzīt zili melnas viņu zaļās dirsas.

Jā - lamu vārdi Satversmē - tas arī būtu labs jandāliņš!

Piebilde: viss augstāk minētais ir uztverams ar zināmu devu ironijas. Es neaicinu uz valsts varas gāšanu, tikai mazliet meln-humorizēju.