Spaced: Season 1
film — UK — 2000

7.5
Kā gan labāk īsināt laiku, kad esi palicis bez darba, ja ne skatoties britu seriālu par pārīti, kas nīkst īrētā dzīvoklī, neko īsti nestrādājot? Nezinu, vai tu varētu piedāvāt ko labāku, bet mēs šajās nedēļās noskatījāmies pirmo seriāla "Spaced" sezonu. Grūti tas, protams, nebija, jo tradicionālajā angļu manierē šī sezona sastāvēja no nieka 7 sērijām, no kurām katra ir īsāka par 25 minūtēm. Līdz ar to kopumā "Spaced" 1.sezona ir tikai nedaudz garāka par standarta pilnmetrāžas filmu.
Par šo seriālu ir atbildīga trijotne Saimons Pegs, Niks Frosts un Edgars Raits, kuri atbildīgi par kulta komēdijām "Shaun of the dead" (esmu par to sajūsmā) un "Hot Fuzz" (biju gaidījis kaut ko vairāk). Jā, tāpat te piedalās Džesika Stīvensone (tagad - Hainsa), kura arī bija viena no seriāla scenārija autorēm un vēlāk spēlēja otrā plāna lomu jau minētajā "Shaun of the dead". Īsi sakot šis seriāls ir tāds kā ievads vēlakajam šeit iesaistīto varoņu darbam, un bieži vien seriāla epizodēs tu vari saskatīt diezgan izteiktas paralēles ar vēlakajām Frosta, Pega un Raita filmām.
Doma, ka to vajadzētu noskatīties, man radās jau sen, taču kaut kā to piemirsu, un līdz ar to tikai tagad saņēmos šo seriālu ievērtēt. Tātad, tā galvenie varoņi ir Tims un Deizija. Tims ir komiksu mākslinieks, kas strādā komiksu veikalā, aizraujas ar skeitošanu un datorspēlēm. Deizija pati sevi uzskata par rakstnieci, taču reāli viņa neko neraksta. Deizija dzīvo kaut kādā aizdomīgā narkomānu komūnā, kamēr Timu izlikusi ārā viņa draudzene un mūža mīlestība, kurai tagad ir sakars ar Tima labāko draugu. Abi varoņi izmisīgi meklē jaunu dzīvokli, līdz atrod piedāvājumu par lētu naudu izīrēt divistabu dzīvokli pastāvīgam pārim. Tā nu šie izlemj izlikties, ka viņi būtu šāds pāris, un tā viņi tiek pie dzīvokļa, iegalvojot tā saimniecei, ka viņi ir mīlnieki. Tālab arī "Spaced" - kā dalītā dzīvojamā platībā. Līdzās jau minētajiem varoņiem seriālā piedalās vēl četri gana eksotiski personāži:
1) Mārša - viņa ir tā sieviete, kas izīrē dzīvokļus, kaut kas viņā nepavisam nav riktīgs, viņa visu laiku lamājas ar savu meitu (kura nekad netiek rādīta), pastāvīgi smēķē un izsaka ļoti divdomīgas piezīmes Braienam
2) Braiens - mājas pagrabā dzīvojošs mākslinieks, kurš pamatā glezno dusmas, bailes un sāpes, taču viņa māksla esot "ievērojami sarežģītāka par ūdenskrāsām", viņa raksturs ir stipri nenosvērts un lielākoties Braiens nav sevišķi laimīgs
3) Tvista - viņa ir Deizijas labākā draudzene un strādā "modes pasaulē", kas praksē gan nozīmē darbu ķīmiskajā tīrītavā, allaž maksimāli uzpucējusies, izsaka ļoti kritiskas piezīmes savai "draudzenei";
4) Maiks - TIma labākais draugs, kuram reiz kaut kas atgadījās saistībā ar koku, tā dēļ viņu neuzņēma armijā, bet pat no Zemessargiem (Territorial Army) viņu padzina pēc tam, kad Maiks nolaupīja tanku un nesankcionēti mēģināja iekarot Parīzi.
Lienei šis seriāls sevišķi nepatika, man - diezgan labi. Tāds dīvains, nedaudz gīkisks, brīžiem totāli sviestains humors ar savu tiesu skarbuma un savu tiesu - šausmeņu elementa, vispār šis viss seriāls sastāv no vienām vienīgām atsaucēm uz dažādu kino (un ne tikai) klasiku. Manā gaumē - labs.
2009-05-28
comments powered by Disqus