Gada pārskats

2006-01-01

"Another year over
And a new one just begun"

Šis gads atnesa pāris lielāku pārmaiņu manā dzīvē - pastāvīgu darbu, studijas maģistrantūrā utt., bet par to šoreiz nerunāšu. Tā kā saitā aktīvi turpinu papildināt savu faktoīdu, pastāstīšu par dažiem šī gada iespaidiem (gada galīgie skaitļi tiks pierakstīti klāt pēc gada beigām, taču diez vai varētu gaidīt, ka šajās dienās noskatīšos/izlasīšu/noklausīšos kaut ko pilnīgi negaidītu). Filmu ziņā jāatzīst, ka virkne labāko vērtējumu ziņā filmu bija jau redzētas: tādas kā "Braiena dzīve", "Amēlija". No svaigākajiem darbiem neapšaubāmi jāizceļ Kusturicas "Dzīve ir brīnums", pingvīnu filma, kā arī "Čārlijs un Šokolādes fabrika". Īpaša vieta - Amenabara "Jūrai iekšā".
No klasiskākiem darbiem - noskatījos šogad "Kasablanku" un "Tramvaju vārdā Iekāre": abas itin labas savam laikam, pāris citi vecāki gabali (piemēram, "M") nekādu dižu iespaidu neatstāja, taču katastrofāli arī neizrādījās.
Filmas sniedza arī vairākus šausmīgus pārdzīvojumus (tādā ziņā, ka izrādījās neciešamas). Te jāizceļ "Maskas dēls" - viena no absolūti sliktākajām filmām, ko jebkad esmu redzējis. Tāpat lejas pieciniekā atrodamas trīs filmas, par kurām rakstīju "Delfos" recenzijas: "Hērbijs", "11 baušļi" un "Hazardas brašuļi". Cik tomēr patīkami, ka nākošgad ar šādām lietām nebūs jāsaskaras. Gada nogalē noskatījos divas augstākās raudzes mutlfilmas "Līgavu-līķi" un "Vollesu un Gromitu" - neapšaubāmi labākie 2005. gadā izbaudītie animācijas darbi.

Grāmatas, ak grāmatas! Atkal jau gluži kā pagājušogad šajā kategorijā izlasīto vienību skaits ir tuvs simtam, taču gluži šo simtu šķiet atkal sasniegt nebūs izdevies. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, neatklāju šogad neko, kas būtu vērtējuma 9.5 vērts. Turpināju iepazīt Ēriku-Emanuēlu Šmitu, trīs no kura darbiem iedevu devītniekus. Atklāju divus mistifikatorus - Jirži Grošeku (kurš nav čehs) un Johanu Korinu (kurš ir anonīms latvietis). Izlasīju Rušdi "Sātaniskās vārsmas", patika, bet traks pēc tām nekļuvu. Lielākās vilšanās laikam gan arī nebija - viszemāk novērtētas tādas grāmatas, no kurām arī principā neko negaidīju. Nobelētie autori Steinbeks un Saramogo uz mani atstāja visai pablāvu iespaidu, patiesībā tas pats sakāms par vēl vienu Nobela laureātu - Kendzaburo Oe. Izlasīju veselu čupu vācu grāmatu, turpinot cītīgi apmeklēt Gētes institūta bibliotēku. Neviens vācu autors mani tā arī nepiesaistīja. No vācvalodīgajiem - tikai Dirrenmats, taču to iepazinu jau 2004. gadā. Izlasīju vairākus Viljama Folknera romānus, taču tikai pirmais izlasītais - "Savrupmāja" man tā īsti iepatikās. Gadam beidzoties, lasu Umberto Eko "Vakardienas salu", rindā stāv jaunais Peļevina romāns - kopumā, domāju būs interesanti.

Mūzikā es jau labi pasen uzskatu, ka nekas jauns vairs pateikts netiks (vai vismaz nekas tāds, kas nepārspētu neko iepriekš eksistējušu). Pietiekoši grūti pateikt, pēc kādiem kritērijiem es izvēlos to, par ko ierakstīt šajā faktoīdā, taču šogad šādu ierakstu sakrājies visai daudz. No 2005. gada albūmiem visvairāk "iekačāja" jaunais White Stripes, Madrugadas "The Deep End" un jaunais Čumbavambas akustiskais ripulis. Virstonē vērtējumiem, protams, klasika - Kinks ar "Arthur" un pāris Sparks albūmu. Par vilšanos parūpējās "The Darkness", kuru "One way Ticket to hell and back" izrādījās visai bāls, tāpat vismaz kaut ko jēdzīgāku gaidīju no "Bloodhound gang". Gada sliktākais ieraksts faktoīdā - Ufo "Spēka dziesmas". Tur gan nekā pārsteidzoša, izņemot to, ka šādu lietu noklausījos.

Visubeidzot, skaitļi. Bez tiem jau nu es nekādi nevaru iztikt.
Summārais gada ierakstu skaits faktoīdā: 373
Aktīvākais mēnesis: jūlijs (36)
Mazāk aktīvais mēnesis: novembris (23)
No 373 ierakstiem:
x 94 grāmatas;
x 159 filmas;
x 102 mūzikas ieraksti;
x 5 izstādes;
x 3 teātra apmeklējumi;
x 10 cita veida ieraksti.

Vidējie vērtējumi:
x summārais: 6.67
x filmām: 6.57
x grāmatām: 6.69
x mūzikai: 6.8

Valstis, no kurām nākuši darbi:
30 dažādas valstis, no tām intensīvākās:
1. ASV - 149
2. Lielbritānija - 78
3. Vācija - 31
4. Francija - 22
5. Latvija - 18
6. Krievija - 13
7. Šveice - 8
8. Austrija - 7
9. Austrālija - 5
9. Spānija - 5