Saldējums

2007-09-06

Vispār es esmu pamatīgs saldējuma cienītājs, bet izlasījis šo te rakstu un apskatījis rakstā pieminēto tabulu (apzinos, ka raksts ir kaut kādā parodijā par latviešu valodu un tabula vēl jo vairāk), iespējams, tagad pirms saldējuma pirkšanas sākšu pārdomāt, vai man patiešām šī ķīmija ir tik ļoti nepieciešama.
Visbiežāk uzturā lietoju šo saldējumu:

"Tio" šokolādes saldējums ar šokolādes gabaliņiem un šokolādes glazūru 130 ml. Sastāvs: ūdens, cukurs, augu tauki, šokolādes gabaliņi, vafele, siera suliņu pulveris, kakao pulveris, vājpiena pulveris, emulgators - stabilizētāji E471, E466, E412, E407

Otrs saldējums, ko patērējam visbiežāk:
"Jūsu Ekselence" balzama saldējums ar šokolādi 1L/5L. Sastāvs: ūdens, cukurs,augu tauki, šokolādes pildījums 10%( augu tauki, vājpiena pulveris, kakao pulveris, emulgators E322), Rīgas melnais balzams 5%, vājpiena pulveris

Izklausās ne īpaši patīkami, vai ne? Normāls piens Latvijā tiekot izmantots veselos četros saldējumos - Druvas, Rūjienas, Maksis un Eskimo saldējumos, visur citur - piena pulveris vai vēl kas sliktāks. Lienes iecienītā VIVA vispār ir ķīmijas kalngals. Vispār no Karlsona, VIVAs, Pepi un Credo stabili būtu prātīgi izvairīties - tur nav nedz piena, nedz piena pulvera, tikai kaut kāda augu eļļa.