Cik bieži vajadzētu rakstīt blogā

2008-03-07

Uzsākot blogu, tu uzņemies atbildību par to. Protams, tas nav tā kā, piemēram paņemot kaķēnu, atbildība tev ir tikai pret sevi un nevis pret citiem. Un tomēr - blogs tā ir apņemšanās. Apņemšanās iz stila - es šeit rakstīšu. Un tāpat kā tas ir ar apņemšanos katru rītu pusstundu skriet pa vietējo mežiņu, tam visam ir jēga tikai tad, ja tu pieej šai lietai puslīdz nopietni.
Tāpēc pirms uzsākt blogu, vērts ir padomāt - vai tev būs ko tajā rakstīt un vai tev būs apņēmība tajā rakstīt. Protams, vienmēr var izmantot atrunu - man galīgi nav laika, kad tas būs, kaut ko rakstīšu. Bet faktiski tās ir muļķības. Ja tev ir patiešām vēlēšanās rakstīt, tad atradīsies arī laiks. Neatceros, kurā grāmatā tas bija, bet bija tāda doma - ka neeksistē jēdziens "man nav laika", bet tikai jēdziens "man nav laika tev", jo laika visiem ir vienādi daudz - 24 stundas diennaktī un ja tu kādam saki, ka tev nav laika, faktiski tu domā, ka viņš tev nav tik svarīgs, lai tu viņam savu laiku veltītu.
Tāpat ir arī ar blogu. Formāli, protams, nevienam nekas nenotiek - nu, labi, tu uzsāc blogu, ieraksti tur divus rakstus, un atmet ar roku. Bet īstenībā citiem tur darīšana tomēr ir - jo izveidojot blogu tu esi sevi piepulcinājis tā saukto blogeru pulciņam un līdz ar to, ar savu blogu tu vari ietekmēt arī blogosfēru kopumā. Ja 99% blogu pārstāj aktīvi funkcionēt pēc pirmās nedēļas, diez vai var runāt blogu kopumā kā par nopietnu spēlmani sabiedriskās domas veidošanā. Tā ir tikai tāda rotaļlieta vai pastilošanās, "redzi, man arī ir blogs".
Protams, blogi ir dažādi un dažādas ir pieklājības normas, cik bieži katra veida blogā vajadzētu rakstīt. Ja, piemēram, tev ir nosliece uz gariem un detalizētiem rakstiem, kuros katrā jāiegulda pietiekami daudz darba, laika un pūliņu (piem., NR rakstu sērija par fotogrāfiju), tad ir pilnīgi normāli, ka tavā blogā ieraksti neparādās katru dienu. Tomēr tādā gadījumā noderīgi ir, ja taviem rakstiem piemīt kaut kāds periodiskums, piemēram, ka tev ir oficiālā nostādne - viens raksts nedēļā, un tu iespēju robežās šim grafikam seko.
Ja tavs blogs ir izteikti radoša veida - piemēram, tu raksti dzeju, tad tu, protams, šādiem grafikiem vienmēr sekot nevari, bet šādā gadījumā tas ir arī saprotami un attaisnojami.
Turpretī, ja tavi ieraksti kā likums ir īsi un satur internetā sazvejotus materiālus vai ikdienas piezīmes, tu nevari pēkšņi bez iepriekšēja paziņojuma blogā trīs nedēļas neko nerakstīt, tas vairs nav "stilīgi". Varētu izveidot tādu kā bloga pussabrukšanas perioda aprēķināšanas formulu, pēc kuras varētu noteikt, cik ilgs klusums starp bloga rakstiem būtu interpretējams kā bloga nāve.
Intereses pēc pamēģināju dažādās blogu sistēmās apskatīt 10 nejauši izvēlētus blogus.
Cik no tiem tiek regulāri atjaunoti?
blogiem.lv - 0 no 10
blogs.lv - 0 no 10
sviesta ciba - 7 no 10
Protams, es arī esmu reizēm izveidojis sev kādu testa blogu un par to vēlāk aizmirsis - nedz izdzēsis, nedz apdeitojis. Bet es jau arī nesaku, ka esmu īpaši labs cilvēks. Vienīgi blogu sistēmu veidotājiem ieteiktu vismaz vienu lietu - varbūt sistēmā, kas randomā izspļauj kādu tavas sistēmas bloga paraugu, būtu vērts paredzēt, ka nevajag piedāvāt blogus, kuros nav ierakstu vai kur pēdējā gada laikā, diez vai tas atstāj labu iespaidu par sistēmu kā tādu.