Latvijas biatlona lepnums un posts

2008-12-12

Pēc kārtējā ne pārāk veiksmīgā Latvijas biatlonistu starta, izlēmu apkopot diagrammās viņu sniegumu šodienas sacīkstē, lai mēģinātu saprast, kā ir ar potenciālu rezultātu uzlabošanai. Nu un vispār man vienkārši patīk visādu veidu diagrammas.
Gala pozīcijas
Pirmajā diagrammā redzams, kādās vietās katrs no mūsu biatlonistiem atradās attiecīgā sacīkšu starpposmā un beigās. Skaidrojums - jo zemāk diagrammā, jo tas nozīmē augstāku vietu un līdz ar to - labāku rezultātu. Var redzēt, ka izņemot Ilmāra Briča rezultātu pēc noskrieta 1.2km neviens no sportistiem nevienu brīdi nav atradies top 40 līmenī (proti - tādā, kur varētu gūt punktus). Iedobumi uz augšu vai leju pretī 1. un 2. šautuvei liecina par to, vai sportistam izdevās sašaut visus 5 mērķus vai nē. Protams, šeit nebūtu īsti korekti veidot līnijas, jo rezultāti tiek ņemti tikai norādītajos punktos un līdz ar to pozīciju maiņas reāli varētu būt notikušas ievērojami savādāk.
Ko tomēr no šī attēla var secināt? Pirmkārt - neko labu. Ja Bērziņš ar 10 trāpījumiem no 10 ar milzīgām pūlēm nosargā vietu top 60 līmenī, bet Lībietis - ar 1 šāvienu garām ir tuvu 80.vietai, tad nerodas ne mazāko šaubu, ka izņemot īpašu apstākļu sakritību par punktiem jeb iekļūšanu labāko četrdesmitniekā var nesapņot (vienīgais izņēmums var būt 20 km slēpojums, kurā jau pagājušonedēļ pateicoties precīzai šaušanai Lībietis sasniedza 37.vietu).
Slēpošanas ātrums
Apskatīsimies, cik ātri mūsu sportisti bijuši tieši slēpojumā. Rādītāji ir pieejami par 1., 2., 3. apli un kopējie par visiem trim apļiem. Labākais sniegums bija Bricim 1.aplī - ap sešdesmito vietu, Lībietis uzsāka salīdzinoši ciešami, bet uz beigām ātrums pavisam nokritās, tikām Bērziņš motivēts tikt sešdesmitniekā pēdējo apli noslēpoja vismaz salīdzinoši nedaudz labāk. Kopvērtējumā gan viņš un Lībietis abi ir ap 90.-95.pēc slēpošanas ātruma, un tas nešķiet sevišķi cerīgi. Par Pleiksni, kurš gan, protams, ir juniors, vispār nerunāsim.
Šaušanas ātrums
Trešais aspekts - šaušanas ātrums. Te redzams, ka Bērziņam viss ir kārtībā - viņš abas reizes šāva pietiekami ātri (turklāt, kā zināms, arī precīzi), bet to pašu nevar teikt par pārējiem komandas dalībniekiem. Pirmajā šautuvē, kurā viņš bija pilnīgi precīzs, Lībietis šaušanas ātruma ziņā nebija pat labāko astoņdesmitniekā, un tas nav nekas spožs. Otrajā reizē viņš šāva nedaudz ātrāk, bet aizlaida vienu šāvienu pienā. Līdzīgi gāja Pleiksnim - viņš varēja sašaut visus mērķus, bet tam patērēja vienkārši neadekvāti daudz laika, otrajā reizē šaušanas ātrums bija normāls, bet precizitāte - nē. Bricis tikām šāva ne vien pagalam neprecīzi, bet arī nožēlojami lēnām.

Un ko no tā visa var secināt? Patiesībā - acīmredzamo. Latvijas biatlonistiem katastrofāli pietrūkst ātruma, un pat komandas potenciālais līderis Bricis katastrofāli atpaliek no labākajiem slēpotājiem, un pat ar precīzu šaušanu neko dižu sasniegt nevarētu (Bricis droši vien varētu cerēt uz kādu 30.-40.vietu, ja visu sašautu). It īpaši tas, protams, attiecas uz Bērziņu - čalis jau nav sen nekāds juniors un viņam tiešām vienīgais, kā pietrūkst, ir kaut cik jēdzīgs ātrums. Pleiksnim kā junioram var šo to piedot, Lībietis vismaz kopumā ir ātrāks par Bērziņu, tā ka tas arī vēl ir pieciešami.

Ko es ar to visu gribu teikt? Piektdiena.