Par androīdiem

2008-12-22

Pagājušonedēļ lasīju vienu Kliforda Saimaka sci/fi romānu, kurā aktīvi tika izvērsta tēma par to, vai androīds ir pielīdzināms cilvēkam vai nav, un kas īsti definē cilvēku. Tēma, protams, sastopama arī citu - Filipa K. Dika "Do Androids Dream of Electric Sheep" uzreiz nāk prātā, tāpat filma "A.I.".
Kas mani ieinteresēja - cik tālu līdz tādiem androīdiem kā Blade Runner Reičela būtu ejams mūsdienās. Proti - cik tālu attiecīgajā virzienā cilvēki jau ir tikuši.
Ā, ja kas - ar vārdu androīds tiek saprasts cilvēkam līdzīgs robots.
Kā izrādās, aktīvi šajā virzienā sacenšas savā starpā korejieši un japāņi. Neteikšu, ka līdz šim demonstrētie androīdi būtu kaut kas fenomenāli reālistisks.
Ko piedāvā japāņi:

Šī ir DER 01 - pasaulē pirmais androīds. Zemāk redzams jau trešais DER modelis - DER 03:

Šī savukārt ir korejiešu versija EveR-1:

Var apskatīt arī amerikāņu robo-galvu Evu:

Pēdējai vismaz normālā līmenī ir facial expressions (balss gan, protams, ir baismīga). Kas attiecas uz androīdu kustībām - tās pagaidām šķiet šausmīgi neveiklas un taisnlīnijainas - turklāt man ir aizdomas, ka te lielākās problēmas ir tieši programmēšanas daļā un nevis tehniskajās iespējās, lai gan - fig viņu zina, bet ir pilnīgi skaidrs, ka dzīvs cilvēks nemēdz kustēties līdzīgi kā DER sērijas androīdi.
Lai gan, protams, ir skaidrs, ka tas IR tikai laika jautājums, līdz cilvēks būs spējīgs izgatavot patiešām foto-reālistiskus androīdus. No otras puses, protams, "uzražot" un izaudzēt bērnu Āfrikā vai austrumos droši vien tāpat būs vēl ļoti ilgi lētāk nekā androīdu izgatavošana.