Bonanza

2009-01-12

Bohnanza
"Bonanza" (alternatīvais pieraksts - "Bohnanza") ir vācu stila kāršu spēle, kur spēlētāju uzdevums ir audzēt pupas, tirgoties (mainīties) ar pupu sēklām (vai kā to īsti sauc pupām) un pārdot pupu ražu. Spēles mērķis - beigt to ar vislielāko naudas daudzumu par pārdotajām pupām.
Spēlēt var 3-5 cilvēku kompānijā, optimāli droši vien ar ne mazāk kā 4 cilvēkiem, jo trijatā spēle neiet sevišķi raiti un ir maz iespēju izvērsties un bieži nākas iziet uz kompromisiem.
Katra spēļu kārts atbilst noteikta veida pupām - sarkanajām pupām, sojas pupām, cūku pupām utt. Dažādu veidu pupu kārtis ir ar dažādu biežumu kavā, līdz ar to ir pupas, kuras audzēt ir ekonomiski izdevīgāk un ir pupas, kuras audzēt ir vienkāršāk.
Spēles modelis:
Katram spēlētājam ir divas nosacītas vagas. Katrā vagā var stādīt tikai viena veida pupas. Eventuāli spēles gaitā spēlētājs var iegādāties arī trešo vadu, tādējādi paplašinot savas iespējas pupu kopšanā.
Katram spēlētājam tiek spēles sākumā izdalītas piecas kārtis, kuru secību spēlētājs nedrīkst mainīt. Sava gājiena sākumā spēlētājs iestāda savās vagās vienu vai divas pirmās pēc kārtas (atbilstoši FIFO - first in, first out - algoritmam) pupas. Ja viņam nav brīvu vagu un stādāmās pupas neatbilst viņa vagās augošajām, spēlētājam nākas pārdot kādu no savām pupu vagām un iekasēt naudu par ražu (tā atkarīga no tā, cik attiecīgā veida pupas iestādītas vagā - uz kārtīm ir attēlots atalgojums par ražu attiecīgā veida pupām), lai atbrīvotu vagu. Tad spēlētājs paņem divas kārtis no kopējās kavas - tās būs kārtis, kuras attiecīgā gājiena beigās viņam nāksies iestādīt, taču spēlētājs var iemainīt šīs pupas citiem spēlētājiem vai pat kādam spēlētājam kaut ko uzdāvināt (ja attiecīgais spēlētājs, protams, pieņem šo dāvanu). Spēlētājs var mainīt citiem spēlētājiem arī kārtis, kas ir viņam rokās. Kad mainīšana beigusies, visi iestāda visas uz galda izliktās (apmainītās) pupas. Un jebkurā brīdī jebkurš spēlētājs var pārdot kādu savu pupu ražu. Gājiena beigās spēlētājs paņem trīs kārtis no kopējās kavas.
Tā iet, kamēr kopējā kava ir tikusi izspēlēta trīs reizes (kopumā - ap 30-45 minūtēm).

Kas ir diezgan dīvaini - vācu oriģinālā kāršu attēliem un pupu nosaukumiem bija apakšā doma, bet latviskajā tulkojumā tā ir zudusi. Rezultātā līdzās pilnīgi normālām pupām tādām kā "dārza pupa" parādījušās arī tādas visai aizdomīgas pupas kā "kovbojpupa" (vācu valodā "Blaue Bohne", kas slengā nozīmē pistoles lodi) un "bokserpupa" (faktiski - black eyed pea). Šī detaļa, manuprāt, ne pārāk rullē.

Pati spēle ir viegli apgūstama un diezgan interesanta, lai arī "Saboteur", manuprāt, ir aizraujošāka - galvenokārt konfliktu dēļ.