Saldējuma pagatavošana mājās?

2009-05-11

Tagad, kad tikai retajam (man) mājās nav maizes cepēja un citu līdzīgu ietaišu, ar ko mājās pagatavot tādus produktus, ko esi radis pirkt veikalā, radās jautājums par saldējuma gatavošanu mājas apstākļos. Ir neapšaubāms fakts, ka veikalos iegādājamie saldējumi lielākoties neizceļas ar sevišķi augstu dabiskuma pakāpi. Ja godīgi, man ir apnikuši saldējumi, kuros ietilpst "siera suliņu pulveris", 5 dažādi stabilizētāji un visāda citāda brīnišķīga draza. Tomēr jautājums ir par to, cik lielā mērā mājās gatavots saldējums var būt garšīgs. Ja es tādu vispār jebkad esmu ēdis, tad tas būs bijis pirmsskolas gados, proti - vēl padomju laikos, kad arī veikala saldējumā visticamākais dažādu E-brīnumu bija daudz mazāk (zinātne nebija gana augstā līmenī...), bet kā tāds varētu garšot - noteikti neatceros.
Cik saprotu, gatavojot saldējumu "pašrocīgi", pasākums ir gana ķēpīgs un arī laikietilpīgs.
Nedaudz pagūglējot, uzgāju, ka ir pieejamas arī saldējuma pagatavošanas mašīnas, kas turklāt nav sevišķi dārgas. Tādas kā:


Jautājums - vai kādam ir bijusi pieredze, lietojot kādu saldējuma "mašīnu"?
Plus vēl otrs ne mazāk principiāls jautājums - vai tik nav tā, ka "godīgi" gatavots saldējums sanāks baismīgi dārgs?
Cik skatos, saldējumu bez E piedevām var iegādāties arī Dabas Dobē, kur tas maksā 6 latus litrā jeb kādas 3-4 reizes dārgāk par parasto veikala saldējumu. Tomēr jāpiezīmē, ka DD piedāvājumā ir tikai PIENA, nevis KRĒJUMA saldējums, un ir skaidrs, ka saldā krējuma saldējums būs arī radikāli dārgāks. No otras puses, pārmērīgi trekns saldējums anyway nav manā gaumē, līdz ar to normāls (īsta) piena saldējums varētu būt tieši tas, ko man vajag.
Vēl mani teorijā interesē, kā varētu garšot kefīra saldējums (un vai tāds principā ir iespējams), protams, ne tāds, kā to piedāvā Diskonts.