LTV un Latvijas Radio abonements? Ejiet kārties!

2009-05-12

Latvijas Republikas gudro vīru lieliskie plāni turpina vērsties plašumā. Vakar "Dienā" varēja lasīt, ka 3 latu maksa mēnesī par sabiedriskajiem mediem būtu adekvāta. Kā ļoti viedi saka LTV ģenerāldirektors:

Es to saprotu un tāpēc esmu norādījis, ka šī maksa būtu saucama par sabiedriskā medija nodevu. Ir zināmas grupas, kas informāciju saņem tikai no televīzijas, un sabiedrībai ir pienākums zināmu daļu no tā uzturēt. Izejot tikai no savām pozīcijām - es nelietoju, neskatos un nemaksāšu - mēs kļūsim par egoistisku sabiedrību.

Paldies par šo atklāsmi, Kota kungs! Tātad nav nozīmes tam, ka man nav televizora un ka Latvijas Radio klausīties nemēdzu, jo, redz, ir cilvēki, kuri tos izmanto, un tāpēc man tas būtu jāfinansē.
Protams, ir zināmi piemēri ar valstīm, kur sabiedrisko televīziju finansē patērētāji nodokļa veidā. Piemēram, BBC Lielbritānijā. Tur, kā raksta Wikipedia, gada maksa par televīziju šobrīd ir 142.50 mārciņas gadā no vienas mājsaimniecības. Atbilstoši aktuālajam kursam tas būtu 111.11 latu jeb aptuveni trīs reizes dārgāk nekā Latvijas variantā. Atšķirība gan, protams, ir arī kvalitātē. Lieki teikt, ka tādas kvalitātes raidījumus kā "Planet Earth", Maikla Peilina pasaules ceļojumi (nemaz nerunājot par Montija Paitona lidojošo cirku), un tā tālāk. Un radio? Vai Latvijas Radio kādreiz ir strādājis Džons Pīls? Kaut kā neatceros.
Proti, nav šaubu, ka (LTV + Latvijas Radio) * 3 < BBC
manuprāt, arī pareizinot LTV un LR piedāvājumu ar 30 tas joprojām nebūs konkurentabls.
Turklāt mani fascinē Kota apgalvojumā doma, ka arī cilvēkiem, kuriem nav televīzijas, kaut kādu ideālu dēļ vajadzētu par to maksāt. Ja kas - Lielbritānijā tā nenotiek, un arī cilvēkiem ar melnbaltiem televizoriem ir nodokļa atlaides (nez - cik daudz tādu ir?). Ja man kāds varētu pierādīt, ka LTV un Latvijas Radio patiešām ir kaut kādi kultūras bastioni, es vēl būtu gatavs padomāt, vai to saglābšana šādā veidā būtu lietderīga. Bet personīgās izjūtas liek domāt, ka tā tas nav.
Un tad vēl principiālais jautājums - kā tad ar reklāmām? Tajā pašā BBC Lielbritānijā reklāmu nav, jo televīziju finansē nodokļu maksātāji. Mūsu gadījumā tikām sanāktu, ka šo mediju finansē trīs veidos:
1) ar maniem "regular" nodokļiem;
2) ar jauno "mediju" nodokli;
3) ar komerciālo reklāmu.
Secinājums:
esmu pret televīzijas nodokli.