Give the fascist man a gunshot

2010-05-10

vakar vairākas reizes mani pārņēma tramīga sajūta - ka uz ielas kāds mani apturēs un pavaicās: "А где твоя ленточка, фашист!?"

Jau šorīt pa Daugavgrīvas šoseju man pretī panesās VW Passat ar lielu uzrakstu "На Берлин". Saistoši gan tas, ka tas ir vācu auto, gan gribētos redzēt, ko teiktu čalis, kas sēdēja tajā auto, ja viņam Putins/Medvedevs iedotu rokās ieroci un teiktu - ej, čalīt, uz Berlīni!

šķiet, ka Ušakova "Saskaņa" nav starp latviešiem un krieviem, bet krieviem un vēl citiem krieviem. ko Rīgas mērs darīja 4.maijā? cik zinu - svinēja "Ģimenes dienu", kas ir tradicionālais korķis, ar kuru aizbāzt "geju parādi", bet šogad tika izmantots, lai aizbāztu Latvijas valstisko neatkarību. Un ko Ušakovs darīja 9.maijā?

neticami - bet šoreiz piekrītu Kristovskim: "kvienam jāsaprot, ka cilvēki, kas ikdienā saticīgi un mierīgi dzīvo un strādā līdzās, 9.maijā no jauna tiek nostādīti Otrā pasaules kara frontes pretējās pusēs. Tā nedrīkst būt - ir jāmeklē izlīgums. (..) Lielai daļai Latvijas sabiedrības Uzvaras svētku svinēšana 9.maijā kļūtu cilvēciski saprotamāka un pieņemamāka, ja vienlaikus ar uzvaras cildināšanu šo svētku svinētāji apliecinātu arī lojalitāti neatkarīgai Latvijas valstij, kurā dzīvo jau 20 gadus." (via TVNET)

vakar kādā Couchsurfing diskusijā lasīju krievu meitenes izteiktu apgalvojumu, ka dienā, kad cilvēki aizmirsīs 2.Pasaules karu, sāksies trešais. man gan šķiet, ka labāk ir atcerēties to, kādas šausmas bija šis karš, nevis svinēt kaut kādu iluzoru Uzvaru tajā. Uzvaras svinēšana drīzāk liek gatavoties jaunām, līdzīgām uzvarām.

un saki vai nesaki - bet Vācija karu uzvarēja. nē, ne jau nacistiskā Vācija (un ne Austrumvācija). padomā - vācieši atbrīvojās no maniakāla diktatora, izveidoja demokrātisku valsti, kas kļuva par vienu no attīstītākajām un ietekmīgākajām Eiropā. Pēc kara Vācijā nebija koncentrācijas nometņu, vācieši varēja brīvi ceļot, brīvi runāt (ok, varbūt ne tik brīvi, lai publiski slavētu Hitleru, bet tā gan nebūtu nožēlošanas vērta lieta). un PSRS? laikam var neatbildēt