No Neo "Cietušie"

2010-05-18

"Ja lietā ir apsūdzētais, jābūt arī cietušajam. Par cietušajiem Neo lietā varētu saukt cilvēkus, kuru atalgojums tika publiskots. Līdz šim publiski dzirdēts tikai Ilmāra Poikāna atbalstītāju teiktais. Bet kā viņa rīcību vērtē personas, kuru atalgojums tagad visiem redzams internetā. Vai Poikānam par šādu rīcību būtu jāsaņem kāds sods?"
Šādu ziņu var izlasīt Apollo (nākusi tā no Panorāmas).
Te man gribētos iebilst ar vienu lielu

WTF?
Pieņemu, ka Neo-Poikāna iegūto datu vidū ir arī informācija par mani un maniem ienākumiem. Tiesa, publiskota tā nav tikusi - neesmu saistīts ar valsts sektoru, un tomēr - dati viņam ir.
Var strīdēties par to, vai Neo pie datiem tika likumīgā ceļā - no vienas puses, tiem varēja piekļūt klāt, neko "nelaužot", no otras - gluži publisku linku arī nebija.
Bet par vienu šaubu nav - ja es sevi uzskatītu par cietušo, ne jau Neo es uzskatītu par vainīgo.
Iedomāsimies situāciju līdzīgu tai, kādā pie datiem tika Neo. Proti, visas deklarācijas VID tiek iesniegtas papīra formātā. Tu kā godprātīgs pilsonis aiznes savu deklarāciju, un vairāk par to nedomā. Taču tad kādu dienu izrādās, ka tajā vietā, lai deklarācijas kaut kur uzglabātu, VID darbinieki tās vienkārši krauj kaudzēs uz ielas pie sava biroja. Un kādu dienu garām VID birojam iet Neo, kurš intereses pēc kaudzīti lapu no šīs lielās kaudzes paņem.
Kurš, tavuprāt, šajā gadījumā būtu vainīgs - Neo, ka ņēma tavu deklarāciju, vai VID, kas to atstāja pieejamu jebkuram (un ne tikai Neo, un patiesībā neviens nevar galvot, ka Neo bija vienīgais, kas no VID pumpēja datus, tikpat labi tos varēja ievākt arī patiešām noziedzīgi grupējumi)? Manuprāt, tev kā nodokļu maksātājam būtu visas tiesības vērsties pie VID un prasīt kompensāciju par tev nodarīto kaitējumu - jo VIDam attiecībā pret tevi ir arī pienākumi (tu valstij maksā nodokļus, pretī saņemot valsts nodrošinātos pakalpojumus), kamēr ar Neo tev nekāda - nedz rakstiska, nedz mutiska līguma nav.