Ziemīgā dienā aktuāli

2010-11-29

Mapē ar dažādiem brīnumiem pie vecākiem šorīt uzgāju šādu te unikālu "dokumentu":
sviests
Šāds visai apšaubāmas kvalitātes papīrs (ar sākotnēji nepareizi uzrakstītu uzvārdu) man tika izsniegts pirmā ārzemju ceļojuma laikā 1991.gada rudenī. Tiesa, tolaik Sibīrija vēl nebija nekādas īstās ārzemes un uz Krieviju vēl varēja doties bez vīzas. Ja kas - izrādās, ka abās pilsētās aiz polārā loka, kurās es esmu bijis, tagad nokļūt man nebūtu pat teorētisku iespēju:
"Города Норильск и Дудинка не имеют статуса ЗАТО, но их посещение иностранными гражданами (кроме граждан Белоруссии) с 25 ноября 2001 возможно только по разрешению властей, до этого в течение 10 лет (с 1991 года) въезд для иностранцев был свободный."
Tiesa, izlasot par Noriļsku šādu frāzi: "Один из самых экологически загрязнённых городов в мире", es neesmu pārmērīgi bēdīgs, ka man nav iespējas tur nokļūt vēlreiz.
Bet kas gan ir bēdīgi - ka no Sibīrijas ceļojuma man nav nevienas vienīgas fotogrāfijas. Varētu, protams, mēģināt uzmeklēt kādus "Latvija aiziet no Sibīrijas" ceļojuma dalībniekus, kuriem varētu bildes no tiem laikiem būt, bet tas varētu būt grūti, jo:
1) šaubos, ka tur bija daudz cilvēku, kas fotografēja;
2) par šo braucienu webā nav nekur nekādas informācijas un kur meklēt kaut vai braucēju vārdus, man nav ne mazākās idejas.

Ja kas - par tēmu Polārais loks - šodien rakstu tālab, ka ārā ir drusku vēss un ceļā uz darbu pat atteicās funkcionēt mans velodators, bet pirksti sala arī dūraiņos.
Neliels papildinājums, atradu šādu frāzi grāmatas "Pesni uznikov" ievadā:
"Тексты песен политических узников мне удалось собрать в основном во время экспедиции 1991 года по Енисею от Красноярска до Норильска, посвященной памяти жертв сталинских лагерей. В этой экспедиции (она называлась "Латвия", уходит из Сибири") на борту дизельэлектрохода "Латвия" ехало много бывших политзаключенных из большинства республик Союза."