Atgriezties pagātnē un nogalināt Hitleru

2010-12-21

Seriālā Misfits divas reizes tika pieminēta raksta virsrakstā minētā tēma, arī šur tur citur zinātniskās fantastikas kontekstā tiek minēts šāds gājiens kā viena no populārākajām lietām, ko varētu darīt, ja tiktu izgudrota laika mašīna. Otrs populārākais variants - apskatīt klātienē Jēzu.
Neatkarīgi no tā, vai principā ir iespējams kaut kas tāds kā ceļošana laikā un no tā, kā darbotos tā sauktais Vectēva paradokss, manuprāt, gadījumā ar Hitlera nonāvēšanu būtu cita problēma. Piezīme: jā, tā ir tukša teoretizēšana, bet kurš var man aizliegt veikt šādu domu eksperimentu?
Tātad, iedomāsimies, ka 2XYZ.gadā kāds ebreju zinātnieks izgudro laika mašīnu, ar to aizceļo pagātnē un nogalina Hitleru bērnu autiņos. Tad viņš atgriežas savā laikā, paņem vēstures grāmatu par 2.Pasaules karu, un ko viņš ierauga? Hitlera vietā viņam pretī veras praktiski tāda pati seja, varbūt bez ūsām, bet ar bārdu, bet vēstures ritējums nav nekādi izmainījies, Holokausts ir noticis tādā pat veidā, un nekas principiāli nav mainījies. Kāpēc tā? Tāpēc ka 20.gadsimta 20.-30.gados pastāvēja tādi apstākļi, lai Hitlers rastos. Iespējams, citam Hitleram būtu nedaudz atšķirīgas prioritātes un nedaudz savādāka izpratne par to, kas ir labās rases un kas sliktās - bet pieprasījums pēc hitleriem bija, un tāpēc arī radās piedāvājums. Un Vācija, kas pēc 1.PK bija smagi pazemota un kontribūciju nomocīta, bija īstā vieta, kur šādam hitleram rasties. Te gan, protams, ir mūžīgais jautājums par to, kas veido vēsturi - personības vai sabiedrības noskaņojums, bet šajā jautājumā es patiešām uzskatu, ka Hitlers bija Versaļas miera līguma tiešas sekas. Turklāt tam bija arī citi papildu ļoti svarīgi apstākļi - Padomju Savienība, kura bija nopietns biedrs rietumvalstīm un līdz ar to tām bija sava interese maniakālā komunistu valsts pretiniekā Hitlerā. Un vienlaikus arī pati PSRS pielika daudz pūliņu un resursu Hitlera radīšanā, jo tā savukārt cerēja viņu pavērsties ar stroķi pret rietumiem.
Līdz ar to, ja mans plāns būtu novērst Hitleru, es būtu rīkojies pavisam citādi, nekā nogalinājis pašu Hitleru, bet gan kādu no cēloņiem, kas viņu radīja. Piemēram, Jukumu Vācieti 1918.gada pavasarī. Iedomājies - Sarkanā Armija piedzīvotu sakāvi pret baltajiem, netiktu izveidota PSRS, komunisti pie varas nāktu kādā civilizētākā valstī nekā Krievija (jo kaut kur tas visticamākais būtu noticis, iespējams - tajā pašā Vācijā), un vēstures rats būtu pagriezts citā virzienā. Protams, nekur nav teikts, ka tas būtu labāks virziens, bet daudz ticamāk - ka cits.
Tomēr grūti iedomāties, kā kādas filmas varonis pilnā nopietnībā pavēsta: "I`m gonna travel to the past and I will kill Jukums Vācietis."