Pulgasari
film — North Korea — 1985

3.0
Septiņdesmito gadu beigās un astoņdesmito gadu sākumā Ziemeļkoreja lietām piegāja ļoti nopietni - no Dienvidkorejas komunistu specdienests nolaupīja režisoru Shin Sang-ok, un iesaistīja viņu sava propagandas kino rūpala attīstīšanā. Slavenākā (Āzijas mērogos) filma, ko Sing Sang-ok Ziemeļkorejai uztaisīja, ir Pulgasari (1986.gadā viņam izdevās aizbēgt uz rietumiem). Savā būtībā tā ir diezgan izteikts Godzillas klons (filmai tika noalgoti arī japāņu Godzillas specefektu taisītāji, bet briesmoni - Pulgasari - atveido tas pats tips, kas atradās Godzillas kostīmā). Atšķirība ir vien tajā, ka "Pulgasari" ir diezgan izteikta propagandas filma, kas stāsta par to, kā ļaunais valdnieks (pasaules imperiālisms) paverdzina zemniekus un atņem viņiem pēdējos iztikas līdzekļus, bet tad brīnumainais kalējs rada briesmoni, kas ēd metālu un kas palīdz lauciniekiem veikt revolūciju un gāzt ļaundari (darbība notiek kaut kad senatnē). Vispār man kā eiropietim šī filma vairāk pat liek domāt nevis par Godzillu, jo tas noteikti nav mūsu kultūras mantojuma sastāvdaļa, bet gan par Golemu - Vīnes ebreju akmens milzi.
Kas attiecas uz šo filmu, par to neko daudz laba es teikt nevaru - sižets ir šausmīgi klišejisks un tiešām orientēts tikai savu politisko mērķu sasniegšanai; lai arī es, protams, ne vārda nesaprotu korejiešu valodā, nav grūti pateikt, ka aktierspēle ir šausmīgi teatrāla un aktieru intonācijas man liek domāt par sliktākajiem Latvijas kino produktiem. Vienīgais, ko var atzīt - astoņdesmito gadu vidum pats briesmonis ir realizēts tīri labi, un visādas eksplozijas tāpat (kā nekā - japāņu specefektu veči zina, ko viņi dara). Bet pati filma - viens vienīgs totāls komunistisks FAIL, kam nav nekādas līdzības ar mākslu un skaidrs, ka Ziemeļkorejas stratēģija kino attīstīšanai nekādā ziņā neattaisnojās.
Cik varu saprast no Interneta avotiem, arī mūsdienās nekas diži uz labo pusi šajās lietās nav gājis - Ziemeļkorejā kino tiek turēts pārāk stingrās važās, lai tas varētu radīt kaut ko vismaz puslīdz paliekošu.
2011-02-12
comments powered by Disqus