Dinamo 11/12

2011-08-04

Es jau vispār esmu viens no tiem cilvēkiem, kam skepse un pesimisms ir raksturīgi, bet šobrīd, manuprāt, argumentu tam, ka gaidāmajā KHL sezonā Rīgas Dinamo varētu būt visai grūti iekļūt izslēgšanas spēlēs, ir vairāk nekā argumentu labai sezonai, jo ir pamats pieņemt gan, ka mūsējie būs vājāki kā iepriekšējā sezonā, gan ka pretinieki - stiprāki.
1. Vārtsargi.
Šī būs pirmā sezona, kad "Dinamo" nebūs vismaz divi vārtsargi - pārbaudītas vērtības. Pirmajā sezonā bija Masaļskis un Naumovs (vēlāk - Pruseks un Naumovs); otrajā: Masaļskis un Pruseks; trešajā: Telkvists un Holts. Šogad vismaz pagaidām sanāk, ka Holtam aiz muguras būs vien pašmāju vārtsargi Māris Jučers (iepriekš LM sastāvā spēlēja Baltkrievijas čempī) un Nauris Enkuzēns (pagājušā sezona pa daļai Somijas junioros, pa daļai - Somija 4.līgā, pa daļai - Latvijā). Diez vai kāds varētu noliegt apgalvojumu, ka Jučers (pieņemot, ka viņš un nevis Enkuzēns būs 2.vārtsargs) ir zemākas klases vārtsargs kā Olimpiskais čempions, vairāk kā 100 spēles NHL aizvadījušais Telkvists.
2. Aizsargi
Šeit nekādu pārmaiņu kopš pagājušās sezonas nav - ierindā tas pats sastāvs, domājams, ka kopējais līmenis neko daudz mainījies nebūs. Kādam (Ozoliņš, Laviņš) karjera tuvojas beigām, citiem (Cibuļskis, Andersons, Sotnieks) ir potenciāls progresēt.
3. Uzbrucēji (ārzemnieki)
- Surovijs, Troters, Hartigans, Petrovickis, Dārziņš,
+ Melīns, Luseniuss, Varjs (+ zem jautājuma zīmes Cipulis un Bērziņš)
Visi četri aizgājušie ārzemnieki savulaik bija spēlējuši NHL (ar mainīgām sekmēm, bet tomēr), no atnācējiem tikai Melīnam ir 3 NHL spēļu pieredze. Protams, grūti spriest, kā šie spēlētāji iejutīsies Dinamo, bet pēc potenciālajiem komandas līderiem viņi īsti neizskatās.
Fredriks Varjs Zviedrijā guva vidēji 0.37 punktus spēlē, kas KHL viņam varētu dot kādus 20 punktus sezonā (pieņemu, ka līgu līmeņi ir puslīdz līdzīgi). Protams, ja Rīgā komanda aktīvi spēlēs uz Varju, viņa rezultativitāte varētu uzlaboties, bet nenoliedzami viņš nav snaiperis. Subjektīvi šķiet, ka Varjs nebūs labāks ne par Suroviju, ne Troteru, ne Hartiganu.
Bjerns Melīns droši vien ir vērtīgākais no jaunpienācējiem - 2006.gada pasaules čempions, un izņemot visai neveiksmīgo pagājušās sezonas daļu Ņižņekamskā allaž ir izcēlies ar visai stabilu rezultativitāti. Pēc idejas Melīnam Rīgā vajadzētu būt pirmās maiņas spēlētājam un potenciālam uzbrukuma līderim. Viņam vajadzētu Laura vietā kļūt par komandas rezultatīvāko spēlētāju.
Niklass Luceniuss - nebiju kaut kā piefiksējis, bet šis gados jaunais čalis patiesībā arī var lepoties ar ļoti labiem statistikas datiem Somijas augstākās līgas turnīrā, un viņš varētu būt komandai ļoti vērtīgs jaunieguvums, katrā ziņā ne sliktāks par Troteru (drusku arī lielāks augumā).
Mārtiņš Cipulis un Armands Bērziņš - abi jau iepriekš "Dinamo" sastāvā ir spēlējuši, taču skaidrs, ka ne viens, ne otrs sezonas garumā par KHL komandas vilcēju būt nevar.
Ja pieņem, ka Melīns aizstāj Dārziņu; Luceniuss - Troteru; Varjam būs jāaizstāj Hartigans (diskutabli), bet Bērziņam vai Cipulim - Suroviju. Labākajā gadījumā var teikt, ka uzbrukuma līnija būs līdzvērtīga tai, kas bija pagājušogad, sliktākajā - ka drusku vājāka.
Ir gan, protams, cerības, ka atvērsies Bukarts/Meija/Džeriņš (jebkādās kombinācijās), taču tam, ka kāds no viņiem uzreiz no ceturtās maiņas spēlētāja kļūs par komandas līderi, kaut kā īsti neticās.

Par to, vai citu mūsu konferences komandu sniegums nākamajā sezonā būs labāks vai sliktāks kā iepriekš, pagaidām, protams, droši neko nepateiksi. Taču reāli šķiet, ka Loko, SKA, Atlant un Dinamo astotniekā būs noteikti; par pārējām četrām vietām varētu cīnīties 7 komandas (neskaitot "Vitjaz"). Neticu, ka atkal izgāsīsies CSKA (ja Šupleram tur labi neies, viņš var krēslu arī visai ātri zaudēt), Spartaks noteikti būs konkurentabls. Reālākajā variantā rīdziniekiem būs jācīnās ar Minsku, Ņižņinovgorodu un "Severstaļ" jācīnās par 7.-8.vietu.
Protams, varbūt Šuplers nemācēja izmantot Rīgas spēlētāju potenciālu un šogad izrādīsies, ka, piemēram, Ankipāns ir dzimis snaiperis. Bet tikpat labi var izrādīties, ka jaunajam trenerim ir nepieciešams laiks, lai komanda iespēlētos, sezonas sākumā tiks zaudēts daudz punktu, kuru tuvāk pavasarim pietrūks.