Cik stipras ir dažādas Eiropas hokeja līgas?

2012-02-02


Spriedelējumu par to, kādi ir īsti spēku samēri starp vadošajām Eiropas hokeja līgām, ir redzēts tonnām. Līdzās pozīcijai, ka KHL ne par mata tiesu nav sliktāka par NHL, atrodas censoņi, kuruprāt KHL nav labāka arī par Šveices, Zviedrijas un Somijas līgām. Kāds ļoti aktīvs Sportacentrs.com, kas vietā un nevietā grūž savu pasaules hokeja līgu topu, pat apgalvo, ka vienīgā NHL konkurente Eiropā ir Vācijas līga. Ok, minētais čalis to noteikti nedomā nopietni, bet jautājums "kuram garāks" šajā ziņā allaž bijis aktuāls.
Kas pasaules hokejā skaitās spicākie veči? Tādi, kuri spēlē NHL. Un kādus hokejistus Eiropā uzskata par spiciem večiem? Tādus, kuri NHL ir spēlējuši. Protams, ne jebkurš NHL spēlējis hokejists ir labāks par jebkuru tur nespēlējušu hokejistu, tomēr kaut kāds kvalitātes rādītājs NHL pieredze noteikti ir, un skaidrs, ka labākās Eiropas komandas visai labprāt savās rindās iesaista bijušos nhliešus.
Apkopoju (izmantojot automātisku skriptu, ar roku skaitīt varētu nojūgties) datus par bijušo NHLiešu klātbūtni veselā virknē Eiropas hokeja līgu iepriekšējā (2010./2011.g.) sezonā. Diemžēl hockeydb.com nav pieejama statistika par Slovākijas un Baltkrievijas līgām, līdz ar to tās manā topā iztrūkst. Tā kā dažādās līgās ir atšķirīgs komandu skaits, apkopoju gan datus par to, cik kopumā bijušo NHLiešu katrā līgā ir, gan - cik vidēji šādu spēlētāju ir katrā līgas komandā.
Absolūtajos skaitļos pārliecinoši lielākā bijušo amerikāņu kolonija ir KHL, taču vidējais rādītājs Zviedrijas elites līgā ir par pāris gramiem labāks. Tikām visai maz bijušo NHL spēlētāju ir Somijas līgā, no kuras gan daudz spēlētāju brauc pelnīt naudu otrpus okeānam, bet reti kurš pēcāk atgriežas, jo, cik saprotu, tur algas ir ievērojami zemākas kā citās Eiropas vadošajās līgās.
Protams, es nekādi nepretendēju, ka augstāk redzamā diagramma jebkādi atspoguļo līgu spēku, kaut vai tāpēc, ka bijušais NHL spēlētājs Aleksandrs Radulovs droši vien nav 1/1 pielīdzināms bijušajam NHL spēlētājam Aleksandram Kerčam.