Medieval Lives
film — UK — 2004

7.5
Es apzinos, ka Terija Džonsa dokumentālu raidījumu par vēsturi skatīšanās ir slima. Šis vīrs IR zināms kā kādreizējs Džona Klīza (komiskā Mesijas) kolēģis, kas neizbēgami nozīmē, ka viss, ko viņš savā dzīvē var izdarīt, ir tikai parodija par beigtā papagaiļa skeču (kurā Džonss gan nepiedalījās).
Un tomēr...
Līdzās spējām pārģērbties par sievieti un runāt dīvainā balsī Terijs Džonss ir arī viduslaiku vēsturnieks un entuziasts, kurš par viduslaikiem noteikti zina vairāk nekā to, ka raganas ir taisītas no koka un līdz ar to sver tikpat daudz kā pīle.
Un ko šajā 8 raidījumu ciklā par viduslaikiem Džonss mēģina man kā skatītājam pateikt?
Ļoti vienkāršā, reizēm pat pārāk vienkāršotā formā viņa doma ir gluži vienkārša - Viduslaiki tiek nepamatoti apmeloti kā vissliktākais laiks civilizācijas vēsturē. Nu, un vēl dažas citas lietas.
Katrs raidījums veltīts noteiktai viduslaiku sabiedrības daļai - Zemniekam, Mūkam, Dāmai, Menestrelam, Bruņiniekam, Filosofam (alķīmiķim), Likumpārkāpējam un visubeidzot - karalim.
Ko jaunu es no šiem raidījumiem uzzināju? Piemēram, ka Viduslaiku zemnieks Anglijā, lai nomaksātu nodokļus kungam, bija spiests strādāt mazāk dienas, nekā nodokļu nomaksai viņam nepieciešams mūsdienās. Ka viduslaiku zinātne un medicīna nebūt nebija tikai pesteļu līmenī. Ka kristīgā baznīca Viduslaikos nebūt ne visu laiku ierobežoja zinātni (un pat neuzstāja uz plakanās pasaules teorijas). Ka Ričards Lauvassirds bija izvirtis tirāns, kas domāja tikai par karu, bet Ričards III - klasiskais Šekspīra traģēdijas ļaundaris - bija daudz saprātīgāks valdnieks par Lauvassirdi. Ka Viduslaikos sievietes stāvoklis sabiedrībā bija labāks nekā tas bija Viktorijas laikmeta Anglijā. Utt., utt.
Īsi sakot - informatīvi, brīžiem komiski (jo Džonss nespēj pa laikam neieģērbties kādā muļķīgā kostīmā un neplēst kādu joku) un noteikti - netriviāli.
Starp citu, mūsdienās Džonss nodarbojas pamatā ar divām lietām - veido dokumentālus raidījumus par vēstuli un raksta dzēlīgus rakstus Guardian`am un Observer`am - tos obligāti iesaku arī apskatīt.
2007-06-25
comments powered by Disqus