Yellowbeard
film — UK — 1983

6.0
No visiem sešiem Monty Python dalībniekiem vienīgi Greims Čepmens, kurš viņu kopīgajās filmās atveidoja centrālās lomas - karali Artūru un Braienu, pēc trupas izjukšanas neko īpašu nesasniedza - ne viņš iekaroja Holivudu, ne sāka pats uzņemt filmas, ne kļuva par dokumentālu raidījumu vadītāju, tā vietā veltot savas dzīves atlikušos gadus alkoholam un tabakai. "Yellowbeard" ir droši vien ievērojamākā no viņa pēc-paitonu filmām, lai arī stingri ņemot īpaši ievērojama tā nav.
Čepmens šeit ne tikai atveido galveno lomu, bet ir arī galvenais scenārija autors, kā rezultātā viņam filmā izdevās sapulcēt veselu plejādi ievērojamu angļu komiķu. Līdzās Čepmenam šeit piedalās vēl divi paitoni - Eriks Aidls un tas garā auguma nedraudzīgais vīrs, kuru vārdā šoreiz nesaukšu, tāpat šeit atrodams Pīters Kuks, Mārtijs Feldmans un Spaiks Miligans, plus šeit netrūkst arī ievērojamu amerikāņu - Pīters Boils, Cheech un Chong.
Saturiski filma ir pirātu komēdija/pirātu filmu parodija, kurā pēc divdesmit gadu ieslodzījuma kapteinis Dzeltenbārdis dodas savākt savu pamatīgo īpašumu, līdzi ņemot savu dēlu, uz kura galvas attēlota bagātību salas karte. Plus vesela varza dažādu citu blēžu arī mēģina tikt pie Dzeltenbārža bagātībām.
Kā pirātu komēdija "Yellowbeard" droši vien nav tas sliktākais piemērs - izklaides faktors šeit ir gluži labā līmenī, daži personāži ir patiešām kolorīti (labākais droši vien ir uzvārdā neminamā aktiera atveidotais Aklais Pjū - vēl viena Bagātību salas analoģija, starp citu viņs ir tiktāl nogrimmēts, ka atpazīstams tikai pēc balss). Pats Čepmens gan patiesību sakot mani īpaši nepārsteidz - diezgan pablāva viņam šī loma sanākusi, plus manā uztverē viņš pārāk ir aizsedzies ar milzīgu bārdu un parūku, gandrīz zaudējot iespēju savā performancē izmantot jebkāda veida mīmiku.
Protams, neko daudz es no šādas filmas negaidīju, un apmēram to pašu arī sagaidīju - nekādu atklāsmju, nekādu pārsteigumu, savs daudzums komisku epizožu, savs daudzums absolūta sviesta.
2007-10-25
comments powered by Disqus