Par sestdienas tautas sapulci

2007-11-05

Es tajā nebiju. To atzīstu uzreiz. Ne viss man ir pieņemams, ne visur gribu piedalīties un tā tālāk.
Un tomēr par vienu lietu man arī gribas uzrakstīt (kāpēc ne?). Proti, šajā pasākumā ieradās arī Valdis - tas, kas Zatlers, tas, kas prezidents. Iespējams, tāpēc ka viņam attiecīgie ļaudis pateica, ka viņam tur jāiet. Iespējams, viņš patiešām gribēja iet.
Bet tas, ko viņš tur runāja no skatuves, tas patiešām ir gandrīz Džona Klīza cienīgs absurda humors, kuru savā blogā labi aprakstījis Kārlis Streips. Bet es to šeit aprakstīšu labāk :)

Labdien visi tie, kas esat sanākuši, kas esat domājuši par savu tautu, par savu valsti. Man ir prieks, ka šodien esat sanākuši par savām vērtībām - būvēt godīgu, uz tikumību balstītu valsti. Esat šeit sanākuši, lai dziedātu un izpaustu savas vērtības.

Jau uzrunā Zatlers īsti nesaprot, par ko viņš runā. Tā nebija "Ģimenes diena", kuras mērķis būtu popularizēt "tikumību". Neviens nepārmet valdībai un/vai Saeimai, ka tās piekoptu netikumisku un netiklu dzīvesveidu (ja nu kāds tomēr pārmet, pats vainīgs). "Dziedātu un izpaustu savas vērtības" - what?
Es kā Valsts prezidents varu teikt, ka negribētu šeit uzstāties, ja šis būtu politisks mītiņš, jo negribētu būt neviena politiskā spēka ķīlnieks. Es gribētu būt tautai uzticīgs prezidents. Es šobrīd pārstāvu varu, lai pierādītu, ka ir jāstrādā. Esmu atnācis šeit, lai pildītu savu pienākumu - ieklausīties jūsos. Esmu šeit varas pārstāvis, kam varu ir deleģējusi tauta.

Tālāk - trakāk. Ko nozīmē, ka viņš pārstāv varu, lai pierādītu, ka jāstrādā? Un kādā veidā Zatleram tauta ir deleģējusi vara? Saeimai - jā, bet Zatleram? Diezgan pastarpināti, un diez vai prezidentam, kura popularitātes līmenis nav augsts, vajadzētu ar to lepoties.
Tāpēc aicinu, lai jūs būtu tikpat aktīvi un izvirzītu konkrētus lozungus, jo tauta ielās izsaka savu viedokli, ka tautai ir jābūt arī politiski aktīvai. Ir jābūt skaidram lozungam, kādu mēs gribam Latviju un kur mēs ejam.

Pasākumā, kura vadošie saukļi ir "Par tiesisku Latviju" un "Atlaist Saeimu", droši vien ir gandrīz neiespējams atrast konkrētus lozungus.
Mēs nevaram sagraut Latviju, mums viņa ir jāuzceļ. Jāuzceļ uz vērtībām, lai mūsu valsts būtu stipra un lai neviena sveša vara neietekmētu mūsu likteni.

Šeit Zatlers apelē pie dvēseliskuma un šķiet, pārveido klasisko Kenedija frāzi, tikai dīvainā manierē. Pirmkārt, kas ir šīs abstraktās vērtības? Otrkārt, kāpēc obligāti jāiepin kaut kādas svešās varas? Stingri ņemot, Atmodas laikā sveša vara likteņus ietekmēja - skaidrs taču, ka amerikāņi kaut kādā veidā šo pasākumu atbalstīja - un diezin vai tas bija 100% negatīvi.
Ir jāievēro demokrātija un jāizlasa Satversme un jārīkojas tā, kā tur ir rakstīts. Satversme ir mūsu demokrātijas garants. Jūs varat pildīt Satversmi. Esat gatavi?

Kādā veidā tauta var "pildīt Satversmi"? Gaidīt Saeimas/pašvaldību vēlēšanas? Jā, tas ir mans mīļākais arguments - pagaidiet tikai nieka trīs gadus un jūs varēsiet paust savu viedokli... varbūt. Un Satversmē patiešām var izlasīt, ka Zatleram kā prezidentam ir tiesības atlaist Saeimu - līdz ar to sanāk, ka viņš pats šo iespēju reklamē.
Tāpēc es jūs vēlreiz aicinu - pārdomājiet katru savu soli un kalpojiet Latvijas nākotnei. Viens prezidents neko nevar izdarīt. Izdarīt varam tikai visi kopā. Un tagad ieklausīsimies dziesmā. Tā pateiks priekšā, kā jārīkojas.

Un no pēdējām Zatlera frāzēm var saprast, ka viņš ir kopā ar revolūciju (ja to tā var nosaukt). Kāpēc tā? Tāpēc ka viņš iesaka rīkoties atbilstoši Paula/Petera dziesmai "Manai Dzimtenei", kuras piedziedājums ir sekojošs:
Vēl nāks piektais gads,
Asins lietus līs
Un visaugstākās
Priedes nolauzīs.
Iesim strēlniekos,
Dziesma vētru sēs,
Mūžam gaismas pils
Kalnā gavilēs.

Vai šādā situācijā nevar prezidentam "piešūt" musināšanu uz vardarbību?

Gala secinājums: Zatlera PR cilvēku vidū ir revolucionāri noskaņoti aktīvisti.