Kā es izvēlos grāmatas lasīšanai

2007-11-28

Kas ar grāmatām ir grūti - tas ir noteikt, vai grāmata būs laba vai slikta pirms tās izlasīšanas. Ar filmām un mūziku situācija ir daudz labāka - te tu vari ieskatīties IMDb, AllMusicGuide, kādā MetaCritic, apskatīties Rodžera Eberta recenziju, bet kur Internetā var noskaidrot vai nu kaut cik ekspertisku vai ļoti masveidīgu viedokli par grāmatām un to kvalitāti? Uzprasās pati par sevi atbilde - nekur. Cik zinu, populārākais resurss, kuram šādā jautājumā uzticēties ir amazon.com, bet es personīgi amazonam neuzticos. Kāpēc? Tāpēc ka grāmatu ir pārāk daudz un lasītāju pārāk maz. Ja grāmatai Amazonā ir 10 vērtējumi un trīs apraksti, vai tas atļauj man spriest par to, cik lielā mērā šī grāmata varētu mani interesēt? Pēc analoģijas - vai tu paļausies uz 10 balsojumiem IMDb, lai novērtētu, cik filma ir laba vai slikta? Es - nē.
Kritiķi? Kur internetā tu vari izlasīt kritiku par, piemēram, norvēģu grāmatām, kas nav izdotas angliski? Man tas vismaz nav zināms. Un cik daudz grāmatu viens kritiķis gadā apraksta? Desmit? Divdesmit? Katrā ziņā - daudz par maz.
Vienīgais, kas atliek, ir anotācijas uz grāmatu aizmugurējā vāka. Bet tās parasti izlasu PĒC grāmatas lasīšanas, lai nenāktos šausmināties par muļķībām, kas tur sarakstītas. Tad nu man atliek tikai viena metode - randoms.
Un kāds tad brīnums, ka no trim bibliotēkā paņemtām grāmatām parasti ne vairāk kā viena izrādās laba?