Ārzemju tūrists grib pārnakšņot Cesvainē

2007-12-28

N.R. gan jau paspējis par šo tēmu uzrakstīt, taču man kā otram galvenajam pasākuma dalībniekam tāpat gribētos par to uzrakstīt.
Proti, vakar pēc steiku haosa apmeklējuma radās jautājums, vai 1188 uzziņu dienestam iespējams zvanīt un uzdot jautājumus svešvalodās, proti, vai tas pieejams ārzemju tūristiem. Atceroties iepriekš pārspriesto tēmu par naktsmītnēm Latvijas laukos, izlēmām uzzvanīt 1188 un pajautāt par naktsmītnes iespējām Cesvainē.
Ok, zvanu. Atbild meitene. Jautāju, vai viņa runā angliski (mans English, protams, nav izcils, bet "neprofesionāli" domājams varu pārliecināt, ka latvietis neesmu - varbūt esmu, piemēram, Larss no Kopenhāgenas). Atbilde: no, don`t speak, wait. Labi, gaidu. Pēc mirkļa atskan "beep" un "We`re experiencing technical difficulties. In a moment you will be connected with (blah blah blah - tekstu neatceros) un tā kādu minūti. Beidzot paceļ cita meitene un uzreiz runā angliski (bišķi ar akcentu, bet tomēr angliski). Saku, ka gribu room for the night in Cesvaine. Vispirms viņa nesaprot jautājumu, tad saka, lai pagaidu. Gaidu, pēc brīža dzirdu otrā galā "m-m", nesaprotu, vai tas nozīmē, ka nekā nav un varu likt nost klausuli. Pēc vēl kādas pusminūtes meitene man paziņo, ka Cesvainē nekādu naktsmītņu neesot, "maybe in Madona". Iedomājos, kādā sajūsmā es, dānis Larss, būtu par piedāvājumu desmitos vakarā decembra beigās braukt uz Madonu, kurā "varbūt" varēšu pārnakšņot.
Izlemjam apskatīties Cesvaines pašas mājaslapā, kā tur ir ar naktsmītnēm. Un atrodam, ka ir 2 gab, ne pašā pilsētā, bet vismaz 10km rādiusā no centra gan (tuvāk kā Madona 100%). Kāpēc meitene Larsam šādu atbildi nedeva? Bija grūti angliski paskaidrot, kur tieši braukt, tāpēc izlēma pateikt, ka nekā nav? Nemācēja atrast?
Lai eksperiments būtu pilns, arī N.R. uzzvanīja 1188 ar šo pašu jautājumu, bet jau latviešu valodā. Un saņēma atbildē 2 naktsmītņu variantus, kas gan neesot pašā Cesvainē, bet tās lauku teritorijā (1 no tiem pat nebija cesvaine.lv lapā atrodamais).
Ko no tā var secināt? Ne tikai to, ka Latvijā patiešām situācija ar naktsmītnēm nav nekāda fenomenālā, bet galvenokārt, ka ārzemniekam tādas atrast ir īpaši grūti - jo tādam vienkāršāk ir atbildēt, ka nekā nav, nevis mēģināt palīdzēt. Un ja Larss būtu šorīt atrasts Cesvainē nosalis, tad savā ziņā tas būtu uz 1188 dienesta sirdsapziņas.

* Pat, ja meitenei būtu radušās aizdomas, ka tas ir "prank phone call" un ka es īstenībā esmu kzh no Rīgas, diez vai viņai vajadzētu tālab mani "pasūtīt tālāk", jo tikpat labi tas varētu būt arī gluži nopietns zvans no izmisuša cilvēka neapskaužamā situācijā.