Vēl viens interesants raksts no vecās preses

2008-02-12

Skatoties, vai latgaļu avīzes 30.gados rakstīja kaut ko par futbolu (nerakstīja), tīri nejauši ievēroju rakstu "Miris žīdu spiegs". Es, protams, nezinu, ko par Dreifusa lietu var izlasīt vienā no Grūtupa grāmatām (neesmu lasījis), bet vismaz gan Wikipedia, gan Conservapaedia apgalvo, ka viņš bija nepamatoti apsūdzēts un vispār Dreifusa lieta skaitās absolūti klasisks negodprātīgas tiesas procedūras gadījums.
Ja šis raksts būtu publicēts 40-tajos gados, tas man šķistu gaužām loģisks, bet 1935.gadā tas izskatās kaut kā pilnīgi nevietā. Turklāt ņemot vērā to, ka vispār Ulmaņa režīmam diez vai varētu pārmest īpaši nedraudzīgu izturēšanos pret ebrejiem (ja neskaita to, ka tas vispār pret cittautiešiem īpaši labvēlīgs nebija - bet tāds tas bija arī pret krieviem, poļiem, vāciešiem utt.)
Savukārt augstāk redzamā raksta pērle ir pēdējos divos teikumos. "No franču armijas tika izslēgti visi žīdu virsnieki un tikai kara laikā tiem vecie grēki tika aizmirsti. Žīdi nebūtu žīdi, ja nepanāktu savu." - pat ja Dreifuss būtu bijis spiegs, tad loģiski ka viņa grēki būtu arī visu viņa tautiešu grēki, turklāt kādā veidā viņi "panākuši savu" saprast šoreiz ir patiešām pagrūti.