Machuca
film — Chile — 2004

8.0
Čīles filma "Machuca" stāsta par laika periodu Čīles vēsturē, par kuru līdz pavisam nesenam laikam es nezināju ne nieka. Taču tagad, pateicoties "Global history of football", mana zināšanu bagāža ir nedaudz uzlabojusies. Vai nav interesanti, ka futbola grāmata bagātina arī vispārējās vēstures zināšanas? Par to varu Deividam Goldblatam (un Ziņģim) vēlreiz izteikt pateicību.

Tātad, ir 1973.gads. Čīlē pie varas ir Salvadora Aljendes sociālistu valdība, bet dzīve valstī vairumam tās iedzīvotāju diži spoža nav. Vienlaikus neapmierināti ir gan nabagie - jo viņi ir nabagi, gan bagātie, jo sociālisma apstākļos viņiem reizēm nākas saskarties ar sev netīkamām parādībām. Piemēram, ar to, ka prestižā privātskolā, kurā mācās turīgu vecāki bērni, tiek bez maksas uzņemti jaunieši no sabiedrības padibenēm, ar kuriem šie "aristokrāti" vēlākā laikā varētu sastapties vien kā kurpju tīrītājiem, atkritumu izvedējiem un tā tālāk. Arī Pedro Mačuka ir viens no šādiem vienkāršajiem bērniem. Lai gan patiesībā filma ir nevis par Mačuku, bet gan par Gonzalo Infanti - viņa turīgo klasesbiedru, kurš skolā visu laiku ir ticis pazemots un kurš sadraudzējas ar spuraino Mačuku.

Protams, filmu par tēmu izdzīvošana skolā, bulliji, pirmā mīlestība un tā tālāk ir tonnām, bet "Mačukā" ir savas ļoti īpatnējas iezīmes. Sāksim jau ar to, ka Mačukas paša tēls ir tāds pietiekoši neviennozīmīgs - viņš nav nedz sevišķi talantīgs, nedz centīgs, nedz arī pārmērīgi godīgs un vienlaikus viņš ir pozitīvais varonis. Ļoti īpatnēji ir Gonzalo vecāki - viņa tēvs pastāvīgi braukā komandējumos, bet māti uztur bagāts un vecs mīļākais. Tomēr galvenā filmas zvaigzne ir par Mačuku un Gonzalo nedaudz vecākā meitene Silvana, kura savos agrīnajos padsmit gados ir absolūta nimfete un stipri neviennozīmīga būtne. Starp citu, filma ir diezgan skandaloza ar to, ka tajā ir vairākas diezgan izteikti seksuālas ainas, kurās piedalās visi trīs gados jaunie varoņi (reāli viņiem varētu būt ap 13-14 gadiem, ne vairāk).

Filmā ļoti skaisti tiek parādīta populārā viedokļa maiņa Čīles sabiedrībā, kas beigu beigās noveda pie Pinočeta diktatūras iestāšanās - par to filmai žetons. Tāpat žetoni par uzdrīkstēšanos, par lielisku muzikālo noformējumu un patiesībā - par visu citu. Tiešām ļoti laba filma, viens no mana "kino projekta" veiksmīgākajiem atklājumiem.
2008-05-22
comments powered by Disqus