Blue Moon City

2008-11-27

Spēlētāju skaits: 2-4. Spēles laiks: 40-60 min
No: http://www.rpg.net
No pēdējā laikā apgūtajām galda spēlēm Blue Moon City ir viena no vienkāršākajām, lai arī sākotnēji var rasties nepamatota sajūta, ka šajā spēlē būtu kaut kas grūti iegaumējams. Faktiski spēle ir ļoti intuitīva un tās noteikumi - viegli iegaumējami. Cita lieta ir ar stratēģiju un, protams, veiksmes ietekmi uz spēles iznākumu.
Blue Moon pilsēta ir nopostīta (tas noticis spēles iepriekšējā daļā "Blue Moon", ko var spēlēt tikai 2 cilvēki), un tagad pilsētas ietekmīgākie cilvēki nodarbojas ar tās ēku atjaunošanu. Darbu veikšanā viņi var piesaistīt arī pūķus, kas šajā spēlē ir labie, nevis sliktie varoņi (cik saprotams, pilsētas iemītnieki nodarbojas ar trīs pūķu pielūgšanu). Par darbiem ēku atjaunošanā spēlētājs saņem atalgojumu kristālu, pūķu zvīņu un papildu spēles kāršu veidā. Spēles mērķis ir kā pirmajam no visiem spēlētājiem veikt 4 ieguldījumus pilsētas centrālajam obeliskam.
Spēlētājiem sākumā tiek izdalīts no kavas pa astoņām kārtīm. Katra gājiena beigās spēlētājs iegūst divas jaunas kārtis un ja viņam ir šāda vēlēšanās, viņš var atbrīvoties no 1-2 savām vecajām kārtīm, to vietā saņemot jaunas. Kārtis ir tas, kas tev kā spēlētājam dod iespēju veikt ēku atjaunošanu.
Uz spēles kārtīm ir diezgan skaidri parādīts, kādas kārtis tev ir jāiesniedz, lai tu varētu veikt ēkas atjaunošanas darbu - piemēram, no tevis tiek prasīti 5 baltie punkti. Vairumam kāršu ir arī īpašās spējas - proti, kārtīm ar 1 vai 2 punktiem. Šīs spējas lielākoties ir ļoti viegli uztvert un tev nav īsti nepieciešams iegaumēt, ko dara katras krāsas kārts, jo uz kārts viss ir attēlots (tiesa, pēc 1-2 spēlēšanas reizēm tu tāpat no galvas zināsi, kādas spējas ir katrām kārtīm).
Tātad spēles "valūta" ir kristāli. Zvīņas ir resurss, kurš periodiski tiek apmainīts pret kristāliem.
Jebkurā gadījumā, ja tu iegādāsies spēli, varēsi mierīgi apgūt noteikumus pēc tiem pievienotā manuāļa, kas ir uzrakstīts daudz skaidrāk nekā es šeit varētu to mēģināt izdarīt. Protams, iespējams arī pavisam budžetīgs variants - spēles laukumu var izprintēt un uzlīmēt uz kartona, bet kārtis apzīmēt mājas apstākļos. Vismaz spēles "expansion pack" tieši printēšanas veidā nupat ieguvu un domājams šovakar vai rītvakar tas tiks arī izmēģināts praksē.
Daži ieteikumi spēles stratēģijā:

  • bieži tev nav izdevīgi būt vienīgajam kādas ēkas atjaunotājam, reizēm nav pat izdevīgi būt lielākajam atjaunotājam - izdevīgāk ir piedalīties darbā ar vairāk ēkām, jo katra no tām tev ienesīs resursus atsevišķi, kamēr 3 ieguldījumi vienā ēkā - tikai vienu reizi

  • spēles sākumā neaizraujies ar "vieglo" darbu padarīšanu - atjaunojot ēkas, kurām nepieciešams tikai viens ieguldījums, tu pretī iegūsi minimālu skaitu kristālu un tev no tā būs maz labuma

  • ļoti izdevīgi ir atjaunot ēkas, kurām jau ir atjaunoti "kaimiņi". līdz ar to tev ir izdevīgi, lai uz brīdi, kad ir atjaunota, teiksim puse no pilsētas ēkām, tavās rokās būtu pietiekami daudz kāršu

  • ziedojumi Obeliskam ir spēles galvenais uzdevums, tāpēc neatliec tos uz pārāk vēlu laiku, vari citādi arī nokavēt

  • optimāls risinājums ir ziedojumu Obeliskam veikt situācijā, kad tavās rokās ir dzeltenā kārts (papildu ziedojuma iespēja) un tev ir pietiekami daudz kristālu. Tādā gadījumā tu vari divus ziedojumus veikt vienā gājienā un nākamajā gājienā atkal atsākt "pelnīšanu"

  • centies izvairīties no "tukšajiem" gājieniem - tādiem, kuros tu nepaveic nevienu darbu un neveic nevienu ieguldījumu. tāpēc vēlams domāt vismaz vienu gājienu uz priekšu.

Spēle pati par sevi ir ok, nekas satriecošs (pārāk vienkārša, lai tā būtu izcila, turklāt liela loma ir tam, kā tev paveicas ar kārtīm), bet reizēm to uzspēlēt neapšaubāmi ir interesanti. Tās papildinājums ir diezgan minimāls.