The Visitor
film — USA — 2008

7.0
Nule kā esmu sācis skatīties tās filmas, kuras teorētiski varētu saņemt kādu Oskara nomināciju, bet tikpat labi varētu akadēmijas gadskārtējā statuešu dalīšanas pasākumā vispār nepieminētas. "The Visitor" kā filma, kas uz ekrāniem iznāca jau pagājušā gada sākumā, noteikti nav Oskaru cīņas favorīte - jo pastāv nerakstīts likums, ka svaigākām filmām ir lielākas iespējas kaut ko sasniegt nekā senākām (šis pats elements diemžēl varētu liegt Oskaros atzīmēties arī Kolinam Ferelam, kas iekš "In Bruges" vismaz nomināciju noteikti nopelnīja). Atbilstoši prognožu lapai www.moviecitynews.com "The Visitor" ir 6.vietā nominācijā par labāko neadaptēto scenāriju, bet tās galvenās lomas atveidotās Ričards Dženkinss - ceturtais sarakstā par labāko titullomu. Kā redzams, abas šīs potenciālās nominācijas ne tuvu nav garantētas, līdz ar to gluži iespējams, ka Oskari šai filmai ies pilnībā secen (tā pagājušogad izgāja "A Mighty Heart" ar Andželīnu Džoliju galvenajā lomā), taču tikpat iespējams ir tas, ka "The Visitor" tiks pat pie 2-3 nominācijām.

Šīs filmas stāsts ir par kādu pusmūža augstskolas pasniedzēju, kura dzīve pēdējos gados nav bijusi sevišķi aktīva - faktiski viņš drīzāk izliekas, ka dzīvo, nevis patiešām dzīvo. Un tad gadās, ka viņš savā sen neapmeklētajā Ņujorkas dzīvoklī atrod apmetušos nelegālo imigrantu pārīti - puisi no Sīrijas vārdā Tareks un sievieti no Senegālas Zainabu. Sākotnēji Valtera (tā sauc galveno varoni) attieksme pret šiem cilvēkiem ir neitrāla un varbūt nedaudz negatīva (lai gan ne tuvu tik negatīva, kādu to varētu gaidīt no tāda cilvēka kā viņa), taču pamazām starp viņu un Tareku veidojas draudzība, kas savu kulmināciju sasniedz, kad puisi arestē un ievieto nelegālo imigrantu cietumā (kas gan laikam netiek saukts gluži par cietumu). Vēlāk šajā situācijā iesaistās arī Tareka māte.

Ko man šī filma pateica tādu, ko es iepriekš nezināju? Domājams, ka neko. Stāsts pats par sevi ir uzrunājošs un man pieņemams. Dženkinss, kurš teju vai pirmo reizi savā aktiera karjerā ir ticis pie galvenās lomas spēlēšanas, ar savu darbu tiek galā labi, lai gan Tareka tēls tāpat ir spilgtāks. Par to, ka tas būtu gluži Oskaru cienīgs, pārliecināts neesmu. Faktiski šāda veida filmu esmu redzējis diezgan daudz - ar varoni, kurš atrod kaut ko jaunu savā dzīvē, kura jau šķiet paejam projām un kas pēkšņi pusmūžā "atdzīvojas". Ideja, ka teroristi nav tie, kas nonāk nelegālo imigrantu centros, jo teroristiem ir nauda, lai no tā izvairītos, arī nav nekur iepriekš neredzēta. Pēc noskatīšanās attieksme bija pozitīva, taču skaidrs, ka šī nebūs viena no tām filmām, ko es atcerēšos.
2009-01-11
comments powered by Disqus