A Mighty Wind
film — USA — 2003

5.0
Interesanti, ka kritiķu aprindās "A Mighty Wind" tiek uzskatīta par labāko Kristofera Gesta projektu kopš "This Is Spinal Tap" (kurai viņš gan, kā zināms, nebija režisors), atgriešanos pie mūža labākās formas utt. Taču man radās gluži pretējs iespaids - ka no viņa pašrežisētajām parodijdokumentālajām filmām šī konkrētā ir vismazāk interesanta. Tā vēsta par to, kā trīs savulaik populāras sešdesmito gadu folkmūzikas grupas apvienojas, lai piedalītos koncertā sava kopīgā menedžera piemiņai. Filmā piedalās praktiski visi tradicionālie Gesta filmu aktieri (un arī vairāki cilvēki no "Spinal Tap"), taču šoreiz viņu līdzdalība ir stipri vien bezzobaina un nesmieklīga. Un kur ir šīs filmas problēma? Visvairāk tā slēpjas tajā, ka filmas "varoņi" nav īsti apsmiešanas vērti. Citās filmās ar Gesta piedalīšanos viņa satīras mērķi bija jēdzīgi - vai tie būtu mūžīgi stilu mainoši līdzi laikam metālisti kā tas bija "Spinal Tap" gadījumā, personīgā ego pārņemti suņu audzētāji iekš "Best in Show", par Oskariem sapņojoši aktieri no "For Your Consideration" vai nemotivēti pēc slavas tiecošies ciemata mūzikla veidotāji iekš "Waiting for Guffman". Tikām "A Mighty Wind" personāži lielākoties ir skumji, un patiesībā ir skaidrs, ka Gests par viņiem arī sevišķi nemēģina smieties. Faktiski no trim "grupām", kas parādās šajā filmā, komiski ir vienīgi "The New Main Street Singers" - grupas rīmeiks ar nesaistītiem dalībniekiem, kas tikai izmanto vecās grupas vārdu. Savs humors ir, protams, arī filmas dziesmās, taču:
a) folkmūzika tomēr nav īsti mana tēma;
b) šīs nav tādas parodijās kā "Spinal Tap" gadījumā, Gests folkmūziku neizsmej tik nežēlīgi kā pūdeļroku, un to, protams, var saprast.
Līdz ar to vairāk par visu mani moka jautājums - kāpēc Gestam vispār vajadzēja uzņemt šo filmu? Tā ir pārāk muļķīga, lai paustu mīlestību pret folkmūziku, un pārāk sentimentāla un nesmieklīga, lai skaitītos komēdija. Ja filmā ir tikai daži komiski personāži (un arī tie paši - ne sevišķi smieklīgi), tad es vismaz nevaru saprast, kāpēc tā būtu jāsauc par labu komēdiju. Protams, iespējams, ka cilvēkam, kas uzaudzis ar folkmūziku, "A Mighty Wind" var radīt kādas spēcīgākas emocijas nekā man, taču man tā patiešām nešķita smieklīga, un tā tiešām diezgan izteikti līdzinājās ĪSTAI dokumentālai filmai par folkmūzikas leģendu apvienošanos.
2009-02-08
comments powered by Disqus