Futbola prognozes

2009-04-02

Atšķirībā no vairākiem saviem kolēģiem totalizatorā es nepiedalos, tālab savas prognozes tam, kuras Eiropas izlases kā beigs kvalifikācijas ciklu uz nākamā gada PČ izteikšu šeit.

1.grupa: patlaban līderos ir Dānija un Ungārija (katrai - 13 punkti), Portugālei, Zviedrijai un Albānijai katrai pa sešiem punktiem. Albāņus no pretendentu loka uzreiz varam izslēgt. Ungārijai atlikušās 4 spēles būs ļoti smagas - 2 mači pret Portugāli, pa reizei - pret Dāniju un Zviedriju. Arī Dānijas kalendārs nav neko iepriecinošs - no piecām spēlēm "mierīgākā" varētu būt viesos pret Albāniju (kas varētu nebūt neko viegls mačs, jo punktus šamējie atņēmuši gan Zviedrijai, gan Portugālei). Zviedrijai un Portugālei atlikušo spēļu kalendārs ir labvēlīgāks. Domājams, ka galīgo vietu sadalījumu šajā grupā noteiks Zviedrijas - Dānijas savstarpējās spēles. Un iekšēja sajūta man saka, ka Ziemeļvalstis tradicionālajā stilā ļaus Portugālei palikt 3.liekajai. Paredzu Dānijai 1.vietu, Zviedrijai - 2., Portugālei - 3., Ungārijai - 4.

2.grupa:
Patlaban teorētiski uz vietām pirmajā divniekā pretendē 4 komandas: Grieķija, Šveice, Izraēla un Latvija. Domājams, ka LV augstāk par 4.vietu netiks, Izraēla paliks 3., Šveice - 2 un Grieķija 1.

3.grupa:
Ļoti neskaidra situācija - pagaidām reālas iespējas tikt tālāk ir piecām no sešām komandām - Ziemeļīrijai, Slovākijai, Polijai, Čehijai un Slovēnijai. Ziemeļīriem mīnuss ir tajā, ka viņi jau aizvadījuši abas spēles pret pastarīšiem no Sanmarino. Pirmo vietu visreālākās iespējas ir noturēt Slovākijai, bet cīņā par otro reālākas izskatās Polijas perspektīvas. Čehijai - 3., Ziemeļīrijai - 4., Slovēnija 5.

4.grupa:
Šeit sevišķas cīņas nav - skaidrs, ka pirmās divas vietas savā starpā sadalīs Vācija un Krievija. Domājams, ka vācieši spēs noturēt savās rokās pirmo vietu un tādējādi - automātiski tikt uz PČ. Somijai ir labas iespējas saglabāt sev vietu priekšā Velsai.

5.grupa:
Spānija ir jau gandrīz 100% nodrošinājusi sev pirmo vietu. Teorētiski uz otro vietu var pretendēt Bosnija, Turcija un Beļģija. Visdrīzākais turki varētu konkurentus apsteigt, Bosnijai atstājot trešo vietu.

6.grupa:
Anglijai pagaidām nav ne mazāko problēmu cīņā par pirmo vietu grupā, otrā vieta droši vien izšķirsies spēlē starp Ukrainu un Horvātiju, kurā lieku uz bijušās Dienvidslāvijas republiku. Baltkrievija augstāk par savu ceturto vietu netiks.

7.grupa:
Veiksmīgi turnīru uzsākušie lietuvieši un austrieši tik labi pēdējos mačus vairs neaizvada, un diez vai varētu cerēt uz kvalifikāciju. Sevišķi nepārliecina gan arī citas šīs grupas komandas, tomēr domāju, ka Francija un Serbija (tieši šādā secībā) savas vietas noturēs. Lietuva varētu palikt trešā, bet Austrijai ir visas iespējas rudenī atdot rumāņiem ceturto vietu.

8.grupa:
Itālija un Īrija punktu tabulā ir pamatīgi atrāvušās no sekotājām, tomēr par Īrijas perspektīvām es pagaidām vēl tik drošs nebūtu - zaudējums 6.jūnijā Bulgārijā varētu viņiem otro vietu atņemt (un tā es domāju, ka arī būs). Melnkalne tikām visticamākais tomēr apsteigs Kipru un iegūs 4.vietu grupā.

9.grupa:
Šajā pavisam vājajā grupā ir jau droši, ka Nīderlande ieņems pirmo vietu. Tikām skoti droši vien neļaus sevi apsteigt nedz norvēģiem (paredzu 3.vietu), nedz maķedoniešiem (ceturtie).

Tātad automātiski uz PČ varētu tikt:
Dānija, Grieķija, Slovākija, Vācija, Spānija, Anglija, Francija, Itālija, Nīderlande.