Žakē mēģina #1: Selerijas karbonāde

2009-04-06

Diez vai kaut viens mani pazīstošs cilvēks raksturotu Kzh kā:
1) cilvēku ar noslieci uz ēst gatavošanu
2) veselīga uztura piekopēju
3) veģetāru ēdienu cienītāju
Un tomēr esmu sev devis uzdevumu laiku pa laikam mēģināt pagatavot kādu iepriekš neēstu ēdienu bez gaļas. Protams, ievērojot to, ka man ir tāda reputācija kā cilvēkam, kas labprāt ēd gaļu, kas pildīta ar gaļu un piedevu vietā izmanto vēl gaļu, šādu ēdienu varētu būt vienkārši neaprakstāmi daudz (par netradicionālo ēdienu "vārīti rīsi bez jebkādām garšvielām" - kādā citā reizē).
Tātad uzsāku šo "projektu" (kas gan patiesībā nebija domāts kā nekāds projekts, bet vienkārši bezmērķīgi nopirktas selerijas saknes dēļ) ar Selerijas karbonādi. Receptes.lv to pagatavot iesaka šādi.
Tā kā (skat. augstāk) neesmu cilvēks ar lielām pavāra dotībām un iemaņām, un neesmu īsti drošs, ka seleriju vispār iepriekš esmu ēdis (kur nu vēl gatavojis), nācās saskarties uzreiz ar pāris problēmām:
1) acīmredzami to sagriezu pārāk biezās šķēlēs, kā rezultātā bija grūti to kārtīgi apcept (neteikšu, ka griezt šo sakni būtu ļoti viegli, bet tomēr nākamreiz vajadzētu piestrādāt rūpīgāk);
2) selerijas klapēšanas funkciju tā īsti nesapratu - jau sākotnēji man šī sakne neizskatījās pēc tādas, kuru būtu iespējams izklapēt, un praksēs pārbaudījās, ka izsist tajā robus ar āmuru var, bet (atšķirībā no gaļas) plānāka šķēle šādā veidā padarīta netiek (ja nedauza pietiekami ilgi, lai pa virtuvi izšķīstu gandrīz visa selerija).
Iespējams, ka klapēšanas mērķis ir darīt seleriju mazāk gludu, lai pie tās labāk "pieķeptu" olas + miltu masa (izmantoju gan mannā, nevis kviešu miltus, jo tā parasti daru arī ar "īsto" karbonādi).
Rezultāti: tās selerijas karbonādes šķēles, kuras biju sagriezis pietiekami plānas, ceptas bija gana sulīgas un - nebaidos teikt - garšīgas. Ar biezākajām šķēlēm situācija bija ne tik laba. Vizuāli normāli izcepta selerijas karbonāde no gaļas karbonādes atšķīrās minimāli (bija iespēja salīdzināt). Ka garša būtu gluži vienāda, to, protams neapgalvošu. Droši vien būtu vērts kaut ko vairāk izmēģināt saistībā ar garšvielām, lai gala rezultāts būtu patīkamāks. Acīmredzams mīnuss attiecībā pret gaļas karbonādi - aukstā veidā selerijas produkta garša ir diezgan bēdīga - to noteikti ir jaēd, kamēr karsta.