Los amantes del círculo polar
film — Spain — 1998

8.5
Pirms neilga laika skatījāmies "Caotica Ana", un šī filma man radīja vēlmi iepazīt vēl kādu no Hulio Medema režisētajām filmām. "Polārā loka mīlnieki" ir viņa otrā slavenākā filma aiz "Lucia y el sexo", kuru arī kaut kad plānoju noskatīties.

Filma ir savdabīgs mīlasstāsts, kurā lielu lomu spēlē sagadīšanās. Oto un Anna - divi bērni, kuru vārdi ir palindromi, proti, no abām pusēm lasāmi vienādi. Ja kas - interesanti, ka spāņu valodā šie vārdi ir Otto un Ana - proti, kur mums divi patskaņi, viņiem viens. Viņu pirmā satikšanās ir nejauša. Anna pieņem, ka Oto iemiesojies viņas nupat mirušais tēvs. Vēlāk par mīļotajiem kļūst viņu abu vecāki un starp Oto un Annu veidojas ļoti īpatnējas attiecības, kuru morāli-ētiskais statuss man nav īsti skaidrs (kā tas ir no likuma viedokļa, droši vien varētu paskaidrot Liene). Tad liktenis viņus šķir, aizvedot pa dzīves loku atšķirīgos virzienos. Vēlāk viņi gandrīz satiekas, un beidzas viss tālos Somijas ziemeļos.

Filma ir ļoti saistoša kaut vai veida, kā tā atklāj savu stāstu, dēļ. Proti, vienas un tās pašas epizodes mēs redzam gan Oto, gan Annas acīm, reizēm paveroties uz tām pilnīgi citā veidā. Un ne viss, kas filmā notiek, tajā patiešām notiek. Katrā gadījumā šī filma nav īpaši reālistiska un daudz kas tajā notiekošais varētu šķist neloģisks, bet vai tas tāds patiešām ir, tas ir grūtāks jautājums. Par ko nav šaubu, ka līdzību starp šo filmu un "Caotica Ana" netrūkst, un ne tikai tādēļ, ka abās filmās galvenās varones vārds ir Anna. Šī noteikti ir viena no skaistākajām (un skumjākajām) filmām, ko pēdējā laikā esmu redzējis. Vēlreiz apstiprinot apgalvojumu par Spānijas kino spēku. Vismaz šī filma ir viens no tiem retajiem gadījumiem, kad es noskatītu filmu patiešām gribētu noskatīties vēlreiz. Lai gan, protams, es nezinu, vai potenciālie ko-skatītāji to gribēs redzēt, bet tas jau ir cits jautājums. Manuprāt - lieliska filma.
2009-05-10
comments powered by Disqus