Reste Bien, Mec!
film — Luxembourg — 2009

2.0
Ir dažādas teorijas, kā radīt īpaši zemas kvalitātes kinofilmu. Daži eksperti uzskata, ka vissliktākas filmas sanāk, tajās jebkādā veidā iesaistot Parisu Hiltoni. Citi tikām apgalvo, ka drošs ceļš uz mēslaini ir nodrošināts, izvēloties par filmas žanru "tīņu komēdija". Vēl citi kā labāko risinājumu iesaka ļaut ambīcijām būt 100 reizes lielākām par iespējām. Tomēr vairums atzīst, ka īpaši labas iespējas radīt nekam nederīgu filmu rodas tad, kad tās veidotājiem nav ne mazākās sajēgas, kādu īsti filmu viņi veido un kāpēc viņi to vispār dara.

"Reste Bien, Mec", Luksemburgas pienesums manā "kino apkārt pasaulei" projektā, ir vistipiskākā pēdējās kategorijas filma. Patiesībā gan jāatzīst uzreiz 2 lietas:

1) man pašam ir kauns, ka to izvēlējos kā Luksemburgas kino pārstāvi - diez vai šīs valsts kinematogrāfs pamatā balstās uz melnādainu reperu darba;

2) filmu bija neiespējami noskatīties pilnā garumā, pilnībā pievēršoties tikai šai filmai, līdz ar to lielu daļu laika es tai sekoju tikai pavirši, pa gabalu un īsti neuztraucoties par to, kas filmā notiek.

Un kas īsti notiek šajā filmā? Bariņš jaunu reperu smēķē zāli, grib ierakstīt albumu, tusē, reizēm kāds kādu atspārda ar kājām. Filmā ir stipri daudz personāžu, kuri mums tiek stādīti priekšā, tā it kā katram no viņiem tūliņ būs tāds kārtīgs stāsts - zini, kā tas parasti ir Gaja Ričija filmās? Taču vēlāk nekas diži jēdzīgs neseko, un tu saproti, ka jauno personāžu mums parādija tikai tāpēc, ka viņš ir vēl viens filmas veidotāju čoms, bez kura atbalsta, piegādājot filmēšanas laikā alkoholiskos dzērienus, šis šedevrs nemaz nebūtu tapis.

Patiesībā saskatīt vienalga ko pozitīvu šajā filmā, manuprāt, nav iespējams. Oficiāli tā pati sevi dēvē par mazbudžeta komēdiju, par pirmo daļu piekrītu, par otro nē. Un ne tāpēc, ka filmā ir daudz vardarbības (jau minētā spardīšana ar kājām, kuras sekas gan parasti vizuāli nav īsti ievērojamas), bet gan tāpēc, ka man nevienu brīdi filmas skatīšanās laikā (un ilgst tā aptuveni 80 minūtes) neradās sajūta, ka es skatos mākslas filmu. Labākajos brīžos filma tiecās uz sliktas kvalitātes repa videoklipa pusi, bet lielākoties tā tiecās tikai pēc viena - lai es to izslēgtu. Tomēr varonīgi noturējos līdz filmas beigām, tā arī nesapratis, vai bija kaut viens iemesls, kāpēc šiem cilvēkiem (kuri Luksemburgā esot labi zināmi reperi) vispār bija nepieciešamība kaut ko šādu radīt. Mēsls šeit nav pat īstais vārds.
2009-05-21
comments powered by Disqus