Uz futbolu!

2009-08-19


Šovakar FK Ventspils aizvadīs pirmo izšķirošās Čempionu līgas kvalifikāciju kārtas spēli pret Šveices čempionvienību FC Zurich. Protams, ka mūsējo pretinieki ir par klasi augstāka komanda nekā "V-pils", un tomēr mazliet pievērsīsimies tam, kas īsti tad stājas mūsējiem pretī.
Cīrihe ir viena no titulētākajām Šveices komandām, kas 12 reizes bijusi šīs valsts čempionvienība (vairāk titulu ir tikai Grasshoppers un Servette), turklāt trīs tituli izcīnīti pēdējo 4 sezonu laikā. Tiesa, šogad čempionātu komanda uzsākusi diezgan blāvi - pēc sešām kārtām tā jau par 8 punktiem atpaliek no turnīra līderiem - Bernes "Young Boys". Septiņas reizes komanda ieguvusi Šveices kausu. Eirokausos savulaik komanda pat spēlējusi Čempionu kausa pusfinālā. Diezgan neveiksmīgi komandai bija 90tie gadi un par Šveices top komandu tā atkal kļuva tikai pēdējos dažos gados. Labi komanda aizvadīja 2007./08.gada UEFA kausu, kurā kvalifikācijā pārspēja Itālijas komandu "Empoli", bet grupu turnīrā apsteidza Prāgas Spartu un Tulūzu, bet 1/16 finālā diezgan cienījami nospēlēja pret Hamburgu.
Aktuālo Eirosezonu uzsāka ar šokējošu zaudējumu pirmajā spēlē ar 2-3 pret slovēņu "Titāniku", taču atbildes spēlē šveicieši saņēmās un uzvarēja ar 3-0.
Lai arī agrākos laikos Zurich pārstāvējuši tādi Eiropas mērogā ļoti labi zināmi futbolisti kā Stefans Šapuizā, Andrians Ilie, Jonass Terns, Roberto Di Mateo, Francisko Lima, patlaban Zurich sastāvā slavenu vārdu nav.
Nevienas zvaigznes šajā komandā patlaban nav - tādu, kas būtu iepriekš spēlējuši lielos klubos, vai kam būtu liela loma spēcīgās izlasēs. Varbūt kaut cik zināmāki ir soms Hannu Tihinens, lihtenšteinietis Martins Bihels un franču uzbrucējs Ēriks Hasli, bet par zvaigznēm es viņus nesauktu. Arī Šveices izlasē pārāk pārstāvēta šī komanda nav - ja nu vienīgi Johan Vonlanthen tajā ir daudz spēlējis.
Sastāvs šovakar varētu būt aptuveni tāds:
Guatelli
Lampi, Rochat, Tihinen
Margariaz, Aegerter, Vonlanthen, Nikci, Djuric
Hasli

Nobeigumā: vai es ticu, ka Ventspils spēs uzvarēt?
Nē - ne velti mūsu komandā par vadošiem spēlētājiem joprojām spēj būt Vits Rimkus un Vitālijs Astafjevs - kas abi divi jau bija atrodami 1993.gada SWOS sastāvā. Un tomēr no sirds atbalstīšu šovakar ventiņus.