Caché
film — France — 2005

8.0
Neesmu īsti pārliecināts,ka Mihaela Hanekes "Cache" ir īstā filma, ko skatīties piektdienas vakarā, kd tu guli mājās ar temperatūru tajā vietā, lai būtu aizgājis uz dzimšanas dienas pasākumu. Šādos apstākļos tomēr gribas skatīties kaut ko vieglāku, bet Haneke nav izslavēts kā viegla kino pārstāvis.
Tiesa, "Cache" nav arī tāda filma, kā es biju no tās gaidījis. Ko es biju par to uzzinājis no aprakstiem - ka tas būšot trilleris, kurā galvene varoņi saņem mīklainus anonīmus vēstījumus videokasešu formā, kuru iespaidā tiek atklāti tmši notikumu no varoņu bērnības. Īstenībā šis apraksts nav tālu no patiesības, vienīgi es biju pārliecināts, ka filma būs biesmīgāka - drīzāk kaut kas līdzīgs tai spāņu filmai, kur studente tiek ievilkta snuff filmu pasaulē. Bet "Cache" ir tikai ļoti saspringta filma, biedējoša ar nezināmo, nevis ar patiešām šokējošām ainām - kā nekā videokasetēs, ko varoņi saņem, vienkārši ar slēpto kameru tiek filmēta viņu dzīve, kas, protams, ir visai nepatīkami, bet nekādus tiešus draudus viņi nesaņem un atbildes uz daudziem jautājumiem filma nesniedz. Tā ļoti labi psiholoģiski portretē savus varoņus, bet izvairās no lētas skatītāju biedēšanas. Un, protams viens no filmas galvenajiem trumjiem ir tās nobeigums - te es atkal varētu lietot vārdu "neprognozējams". Jāatzīmē filmas aktieri - Daniels Oteijs, divkārtējs Cēzara balvas ieguvējs kā labākais franču aktieris un desmitkārtējs šīs pašas balvas nominants, kā arī Oskara ieguvēja, septiņkārtēja Cēzara nominante un vienreizēja tā ieguvēja Žiljeta Binoša. Plus vēl galvenā varoņa māti atveido trīskārtēja Cēzara ieguvēja Annija Žirardo.
Ja nu kas - arī šī pati filma guva gana daudz panākumu - labākās filmas godu Eiropas kino balvās, četras Cēzara nominācijas, trīs balvas Kannu festivālā un iekļaušana dažādos desmitgades labāko filmu sarakstos.
Normāli šādas filmas nav tieši manā gaumē, bet man jāatzīst, ka "Cache" ir lieliska filma, kuras galvenais pluss ir tās reālistiskums un ticamība. Varoņi te ir tādi, ka tos pat gandrīz varētu sajust.
2010-01-29
comments powered by Disqus