Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
film — USA — 1983

6.0
Ko es varu pastāstīt par Džedaju atgriešanos? Pirmais - es nebiju zinājis, ka Dārts šeit tomēr kļūs beigās labs. Jā, šāds robs zināšanās par SW pasauli man tomēr bija. Lai arī nekā diži pārsteidzoša man tur nebija. Grūti gan bija saprast, kur īsti slēpās tas vilinājums pāriet tumšo spēku pusē, kuru Lūkam radīja imperators - manuprāt, nekā īpaši forša no būšanas par viņa padoto nebija, bet varbūt es vienkārši kaut ko nesaprotu. Tā visdrīzāk arī ir.
Dīvaini bija redzēt, ka trīs gadu laikā, kas šķīra otro un trešo filmu, tās varoņi bija diezgan pamatīgi mainījušies, un pirmkārt te jāizceļ Harisons Fords, kurš pēc atsaldēšanas pamodās radikāli vecāks nekā bija ticis iesaldēts. Kamēr otrajā filmas daļā viņš bija vēl drīzāk puišelis, šoreiz viņš jau izskatījās pēc kārtīga veča. Protams, dīvaini, kā man viņš otrajā daļā izskatījās pēc puišeļa, būdams 38 gadus vecs, bet 41 gada vecumā pēkšņi šķita vecs un pieredzējis, bet tā nu tas ir. Ja kas - nupat Wikipediā izlasīju, ka pēc izcelšanās Fords ir par 50% ebrejs no Baltkrievijas. Interesanti, vai ne?
Par pašu filmu neko īpašu pateikt nevaru, jo:
a) nekā īpaša par to sakāma man nav
b) kaut kā patlaban jūtos ļoti miegains.
Gluži tāpat kā iepriekšējās divas filmas daļas, tā man ne īsti patika, ne īsti nepatika, kā viegls vakara izklaides kino, tā šķiet gana laba, un tomēr mūsdienās īsti uz kaut ko lielāku par TV3 sestdienas vakara lielo filmu tā pēc statusa nevelk. Protams, es nemaz nezinu, vai TV3 ir sestdienas vakara lielā filma, jo man nav televizora un līdz ar to es neseku Latvijas telekanālu programmām, bet ar to gribu teikt, ka Star Wars manā izpratnē pieder TV auditorijai un nevis "šallainajiem". Man nav nekādu iebildumu pret sci-fi, ja tas ir patiešām oriģināls, bet vienīgais, kas šajās filmās ir oriģināls, ir dažādās visumu apdzīvojošās būtnes, kamēr varoņi un notikumi ir stipri vien ikdienišķi un atmiņā nepaliekoši. Kas arī ir galvenais iemesls, kālab es neesmu kļuvis par Star Wars mīļotāju.
2010-02-01
comments powered by Disqus