Bon Voyage
film — France — 2003

5.0
Lasot aprakstus tam, cik "Bon Voyage" ir lieliska filma, es lielā mērā jūtu kaunu par sevi un to, ka to kaut kā nespēju saskatīt. Protams, daļēji pie vainas varētu būt tas, ka vienīgie pieejamie šīs filmas subtitri bija vienkārši nereāli kļūdaini - pat ne tādi, kas būtu tulkoti no franču valodas, bet gan, kā man šķita, tādi, ko rakstījis cilvēks, kas nezina īsti labi nedz franču, nedz angļu valodu. Kas, protams, nenāca par labu manām spējām uztvert filmu. Plus vēl skatījos to diezgan pavēlu, kas nozīmē, ka man nāca arī miegs, vēl viens ne super labs filmas faktors.
Un tomēr - ar visiem šiem traucēkļiem, kā man šķiet, ja filma būtu bijusi īsti manā gaumē, es to būtu varējis izbaudīt.
"Bon Voyage" savā laikā (nebūt ne sen) skaitījās viena no dārgākajām franču filmām - Žanpols Rapeno laikam vispār viņiem ir viens no lielbudžeta režisoriem, un šajā filmā viņš mēģina ietvert ļoti daudz ko - romantisku komēdiju, drāmu par Otro Pasaules karu, detektīvu/trilleri, droši vien vēl kaut ko. Filmā ir vesela virkne centrālo varoņu, kuru vidū laikam var izcelt divus - slavenu aktrisi, kurā konfliktē viņas romantiskā un karjeriski-bitchiskā puses, un jaunu vīrieti, kurš šīs aktrises dēļ filmas sākumā nokļūst cietumā. Peripētijas ap šiem diviem notiek uz tāda fona, ka Franciju straujā tempā iekaro Hitlera Vācija, vietējās valdības liela daļa ir gatava sadarboties ar okupantiem, bet cilvēki bēg no vienas vietas valstī uz otru, cerībā, ka tajā vēl kādu laiku valdīs brīvības atmosfēra.
Kāpēc man šī filma ne pārāk patika? Viens, ka tā šķita kaut kāda pārāk uzspēlēta un teatrāla - it īpāsi tas attiecas uz super saslavēto Izabelas Adžani tēlojumu (slavenā aktrise), plus vēl viņas ietekmīgo mīļāko spēlē Žerārs Depardjē, pret kuru mana attieksme sen vairs nav tāda kā skolas laikos. Ja kas - šķiet, ka kritikas sajūsma par šo filmu tomēr nebūt nebija tik liela, kā man sākotnēji šķita - no 9 "Cēzara" nominācijām "Bon Voyage" nespēja tikt pat pie vienas vienīgas balvas, plus šī bija viena no retajām Francijas filmām, kura Akadēmijas balvā par Labāko filmu svešvalodā netika nominantu sarakstā. Protams, varbūt es kaut ko filmā nesapratu, bet man tā nepavisam nešķita esam kaut kas sevišķs.
2010-04-18
comments powered by Disqus