Velobraukšanas pārdomas: Kādu zāli pīpēja Ozols?

2010-06-03

Šodien, braucot ar velosipēdu no centra uz darbu, aizdomājos par sekojošu tēmu - kādas muļķības repoja Ozols savā pirmajā solo karjeras hitā "Rajons". Dziesmas tekstu Internetā diemžēl neatradu, bet labi atmiņā palikušas rindiņas par to, ka cilvēks visu mūžu dzīvo vienā rajonā, turpat apprecās utt. Un pretstatīti tiek divi šādi rajoni - Pārdaugava (kuru pārstāv pats Ozols) un Zoļiks (no kura ir grupējums RDK).
Pirmais, kas šķiet absurdi - kā var pretstatīt Zolitūdi Pārdaugavai? Kamēr pirmā ir viens atsevišķs guļamrajons, Pārdaugava ir puse Rīgas, kurā Zolitūde ietilpst. Līdzīgi varētu prestatīt cilvēku un viņa aknas. Un, ja nu ar Pārdaugavu Ozols saprastu kādu tās daļu, piem., rajonu ap Botānisko dārzu, tā nebūs pietiekami slēgta telpa, lai patiešām apgalvojumi par visas dzīves aizvadīšanu šajā vienā rajonā būtu pamatoti. Vispār, manuprāt, no Rīgas mikrorajoniem varbūt tikai Bolderāja ir tāds izteikti slēgtā tipa rajons, no kurienes mazāk cilvēku izraujas laukā un pārvācas citur. Pat Pļavnieki nešķiet tik slēgti.
Un beidzot - kas ir pavisam absurdi. Par kādiem ļaudīm, kas visu dzīvi aizvadījuši Zolitūdē Ozols šajā dziesmā repo? Dziesma iznāca 2000.gadā, Zolitūde kā mikrorajons ir apdzīvota kopš 1988.gada. Proti, tobrīd cilvēki Zolitūdē dzīvoja 12 gadu garumā un nekādu mūžu Zolitūdē nodzīvojušo ļaužu principā nevarēja būt. Īsi sakot - bullšit!