KRIEVI NĀK!

2010-10-07

Russkije idut!
Apkārt pēdējās nedēļās to vien varēja dzirdēt kā - jāiet uz vēlēšanām, citādi pie varas nāks saskaņas centrs un mēs atkal būsim padomju savienībā. Krievi mums pārgrauzīs rīkles un piekakās mūsu akas. Saskaņas centrs ir kremļa piektā kolonna un Latvijas valsts ienaidnieki. Vienīgais glābiņš - Vienotība! (pat ne TB/LNNK, jo šiem nebija pietiekami naudas reklāmai)
Savas mierīgās dabas un nevēlēšanās klātienē strīdēties es parasti šajā jautājumā klusēju. Bet tagad, kad to vairs nevar nosaukt par politisko aģitāciju, jo vēlēšanas ir garām, to tomēr izdarīšu.
Sāksim ar argumentiem par izstāšanos no Eiropas Savienības un tuvināšanos tam, lai iekļautos Krievijā. Kā tu iztēlojies šī procesa norisi? Ka Urbanovičs aizbrauc uz Briseli un saka: "Viss, mēs stājamies laukā no jūsu bariņa, mums ir apnicis." Pat ja abstrahējas no tā, ka no ES juridiski nav iespējams izstāties (nepastāv atbilstošs process), kālab lai SC gribētu aiziet no Eiropas? Domā, Ušakovam un citiem večiem gribas braukāt uz Murmansku un Arhangeļsku, nevis uz Londonu, Parīzi un Riodežaneiro? Domā, viņi grib stāvēt rindā pēc desas un pa lielu blatu dabūt Polijā ražotus skapīšus?
Turklāt pat gadījumā, ja Urbanovičs būtu premjers, nebūtu viņam tādas varas, lai pēkšņi pagrieztu valsti par 180 grādiem. Filmās var viena labā vai ļaunā kandidāta uzvarēšana kaut ko izmainīt dramatiski, bet realitātē kopējās valsts attīstības vadlīnijas no personālijām tik ļoti atkarīgas nav. Pat gadījumā, kad vienu valsti iekaro cita, jaunie okupanti parasti turpina daudzus iepriekš noritējušos procesus - par piemēru var ņemt to, ka gan padomju, gan vācu okupācija Latvija 2.p.k. un pēc tā turpināja vēl Ulmaņa laikā ieprojektēto ceļu būvi - ja pēc kaut kā ir objektīva nepieciešamība, nav tik svarīgi, kas šajā brīdī ir pie varas. Bet attiecībā uz saskaņas centru - tas ir politisks spēks, kuru veido šajā valstī dzīvojoši cilvēki, kuriem lielos vilcienos ir līdzīgi mērķi kā Jānim un Pēterim. Un dzīvot ar apziņu, ka teju puse tavas valsts iedzīvotāju ir "ļaunie" un "naidīgie", kuri to vien grib, kā tev nodarīt ļaunu.
Ja kas - tu droši vien esi ievērojis, ka Rīgā kopš pagājušā gada pie varas ir tas ļaunais Saskaņas centrs. Es nebūt neteikšu, ka Ušakovs ir MANS mērs. Bet vai iepriekšējie Rīgas mēri tādi bija? Un vai tu tiešām domā, ka tikai tāpēc, ka viņš pārstāv "krievu" partiju, ar viņu kā mēru visi Rīgas krievi ir apmierināti? Vai tu būtu apmierināts ar mēru tikai tāpēc, ka viņš ir latvietis? Vai tu domā, ka krievi ir tik truli, ka viņiem neko citu kā nacionālo pazīmi nevajag? Vai varbūt tu būtu dzirdējis, ka Ušakova dome būtu kaut kādu šausmīgu labvēlību izrādījusi Rīgas krievu skolām? Esmu lasījis, ka kopš Ušakova iemērēšanas esot slēgts ievērojams skaits krievu skolu, un pat bieži daudzinātā Dudajeva gatves pārdēvēšana nav notikusi.
Ja kas - pirms Domes vēlēšanām arī daudz bija runu par to, ka krievu valdīšana Rīgā varētu novest pie Latvijas neatkarības zaudēšanas. Es gan neesmu dzirdējis, ka pašvaldībām būtu dotas tiesības grozīt Satversmi...

Un nobeigumā - vai tu tiešām esi pārliecināts, ka nospiedošais vairums "latviski nedomājošo" Latvijas pilsoņu atbalsta SC? No personīgi man zināmajiem "nelatviešiem" (cik pretīgs, izslēdzošs vārds, ja kas!) ir gana daudz tādu, kas balsoja gan par ZZS, gan par PLL, un nevis par SC. Un tu nebūt nevari galvot, ka liela daļa SC atbalstītāju nebija tādi paši bāleliņi kā tu vai es. Bet, protams, vieglāk ir atrast kādu ārēju ienaidnieku, kurš vainīgs pie visām nelaimēm - vai tie būtu žīdi vai riteņbraucēji, galvenais - lai es nebūtu nekādā ziņā līdzvainīgs. Un lai vainīgie būtu iespējami mazāk man līdzīgi.

Pats pēdējais apgalvojums: vai tu esi kaut kur dzirdējis, ka "krievu" partijas būtu pie vainas tajā, cik dziļi Latvija ir iekritusi ekonomiskajā krīzē? Bet es jau saprotu - labāk ir darīt visu iespējamo, lai sašķeltu pūli vairākos savstarpēji naidīgos grupējumos tā, lai tie, viens ar otru kaudamies, piemirstu, ka viņu patiesais ienaidnieks esi TU.