Kāpēc cilvēki Āzijā vēlas fotografēties ar baltajiem tūristiem?

2011-01-09

Pēdējo dienu laikā divos neatkarīgos avotos (visai draņķīgas kvalitātes romānā un "1000 jūdzes Mjanmā") tika piedāvāta viena un tā pati atbilde uz šo jautājumu. Proti, Āzijā mītoša cilvēka acij divi eiropieši izskatās tikpat līdzīgi kā eiropietim - divi ķīnieši. Un līdz ar to, ieraudzījuši tevi uz ielas, viņi (kas kaut kādā mērā seko tam, kas notiek apkārtējā pasaulē) tavā izskatā sazīmē kaut ko līdzīgu kādam citam baltajam, un pieņem, ka tu esi attiecīgā slavenība.
Tā Egonu Reiteru
Reiters
Mjanmā cilvēki visdažādākajās vietās uzskatīja par Deividu Bekhemu
Beckham
Bet aprakstītajā grāmatā, kur varonis dzīvo Japānā viņā atpazina katru reizi citu slavenību, atkarībā no tā, kas bija aktuāls ziņās.
Man grūti spriest, cik tur ir taisnības, jo:
1) mana līdzšinējā dzīves pieredze nav mani ne reizes nogādājusi tālājos Austrumos
2) cilvēka galvā iekšā neiekāpsi.
Bet kaut kāds racionālais grauds šajā domā ir, un cik grūti lai arī sākotnēji man nebūtu noticēt, ka taizemietim es un Artūrs Mednis varētu būt neatšķirami, pamazām esmu šo domu pieņēmis.
Patiesībā jau noteicošais ir viens - cik daudz tu esi saskāries ar attiecīga veida cilvēkiem, tik ļoti tavas acis ir uztrenētas viņus atpazīt.
Līdzīgi kā tas ir mums ar suņiem - šobrīd diezgan droši pēc vienas sastapšanas reizes nākamajā reizē es varēšu atpazīt taksi, bet trīs reizes sastaptu kolliju identificēt bus daudz grūtāk.