Nortoy
film — Uzbekistan — 2008

2.0
NortoyNekad nebūtu par to iedomājies, bet izrādās, ka Uzbekistānā ir visai milzīga kino industrija un tajā darbojoties ap 300 filmas uzņemošām kompānijām. Protams, kvantitāte ne vienmēr garantē kvalitāti, un cik varu noprast, šis ir viens no tiem gadījumiem, kad vairāk nekādi nenozīmē labāk. Dažādos Interneta resursos ir iespējams skatīties visdažādākās uzbeku filmas (biežāk gan - uzbeku valodā bez jebkādiem subtitriem, kas man īsti nederētu), un "Nortoy" izvēlējos kā vienlaikus pietiekoši tipisku šīs industrijas pārstāvi, gan kā filmu, kas vismaz pirmajā acu uzmetienā izskatījās daudz maz ciešami.
Iespējams, labākus (satura ziņā) uzbeku kino paraugus varētu atrast vecāku filmu vidū - pieņemot to, ka padomju laikos filmas tapa valsts studijās un tur bija vismaz kaut kāda kvalitātes kontrole, kamēr mūsdienās jebkurš tirliņš ar kaut kādu daudzumu čungura var sevi pasludināt par kino režisoru un uzņemt filmu "Es gribu tavu meiču" (nesmuks gājiens no manas puses, ne?). Un Nortoy ir tieši šāda stila filma - tā ir domāta kā piedzīvojumu komēdija par kaut kādiem lauķiem. Sižetā ietilpst bagātnieka kaitinošais papagailis, ko tas būrī pametis lauka malā, jo nav varējis izturēt tā muldēšanu (bet izrādās, ka papagaili ļoti mīl viņa meita un grib to atpakaļ), kaut kādi pamuļķi, kas to papagaili atrod, konflikts starp ciema puišiem un pilsētniekiem, un čalis, kuru noalgo bagāta jauna sieviete, lai viņš izliktos par viņas jauno vīru un viņai nebūtu jābrauc kopā ar vecākiem uz Angliju.
Patiesībā viss, kas kādā filmā var būt slikti, šajā filmā bija slikti. Aktierspēle lauku "kapustņika" stilā? You got it. Scenārijs, kuru būtu varējis uzrakstīt sākumskolnieks? You got it. Vizuālais noformējums lēta sūda stilā? You got it. Jebkāda sižetiska plūduma, montāžas un režisūras trūkums? You got it. Nesankcionēti (nešaubos par to) izmantota rietumu popmūzika ("Queen" un "Prodigy")? You got it.
Faktiski šī filma ir visa viens vienīgs piemērs, kā nevajag taisīt kino. Atbaidoši, lai neteiktu vairāk. Bet vismaz man vairāk nebūs jāskatās nekas no uzbeku kino.
2011-02-10
comments powered by Disqus