Eirovīzija 2011: Francija - plaģiāts?

2011-03-15

Izlēmu pievērsties šī gada Eirovīzijas dziesmu novērtēšanai. Sākšu ar vienu no valstīm, kurām Eirovīzijā pēdējos 10 gados panākumu bijis gaužām maz, lai arī vairākkārt tās pārstāvji bijuši ļoti atmiņā paliekoši (Les Fatals Picards, Sébastien Tellier). Proti, Francija.
Šogad Franciju pārstāvēs gados pavisam jaunais Amaury Vassili, kas savā būtībā ir operas un nevis popdziedātājs (taču tas nemaz nav tik liels retums, ka Eirovīzijā piedalās "nopietnās mūzikas" pārstāvji).
Lūk, dziesma, ko viņš izpildīs Eirovīzijā:

Droši vien viegli ievērosi, ka šī kompozīcija nav franču valodā - Vassili šeit dzirdams dziedam korsikāņu valodā, tikai otro reizi Eirovīzijas konkursu vēsturē šī valoda tiks pie vārda konkursā. Tāpat droši vien ievērosi, ka balss puisim patiešām ir kolosāla.
Taču ir tam visam viens milzīgs trūkums - visuzkrītošākais no visiem apstākļiem ir tas, ka šī dziesma diezgan dramatiski izklausās pēc kāda cita episka skaņdarba - Vangeļa "Conquest of Paradise":

(runa, protams, ir par fona melodiju un nevis dziedājumu)
Tiesa, kā izlasīju, iespējams, gudru cilvēku teikto kādā anonīmā forumā, šeit piesaukt plaģiātu nebūtu pareizi, jo gan viens, gan otrs skaņdarbs ir balstīti uz bolero ritma un tāpēc arī šāda līdzība.
Nebūšu tas, ka izteiks kādus pārsteidzīgus spriedumus par plaģiātu, bet vienlaikus man ir grūti noticēt, ka Vassili Eirovīzijā varētu cerēt uz sevišķi augstu vietu - man viņš šķiet daudz, daudz, daudz par akadēmisku, lai Eirovīzijā būtu nopietns pretendents uz jebko.