Mazliet par hokeju

2011-04-01

Pēdējās dienās/nedēļās ir modīgi visiem, kam nav slinkums, izteikties par hokeju, par to, kas spēlēs vai nespēlēs Latvijas izlasē, par patriotismu, par to, vai "Dinamo" rezultāts ir labs vai slikts, par Liepājas "Metalurga" tālāko likteni, par Šuplera aiziešanu, utt. Arī man nav raksturīgs klusēt, tāpēc mazliet arī no manis varēsi dzirdēt.
Tātad - Šuplers aiziet, un pilnīgi noteikti "Dinamo" sākas jauna ēra. Labi vai slikti? No rezultātu viedokļa it kā pārmetumus trenerim izteikt nevarētu - visas trīs sezonas komanda tikusi izslēgšanas spēlēs, pēdējos divus gadus pat pārvarējusi pirmo kārtu. Vienlaikus domājams, ka daudziem faniem Šuplera aiziešana kaut kādā mērā ir atvieglojums - jo saki vai nesaki, bet Šuplers ir izteikts treneris ar saviem "ļubimčikiem", bet mīlulīši viņam parasti ir slovāku hokeja audzēkņi (ne velti savā sapņu CSKA viņš arī gribētu slovāku hokejistu piecinieku). Lai arī pats pans Jūliuss sevi pozicionē kā treneri, kam patīk strādāt ar jaunajiem hokejistiem, pieredze Rīgā vairāk liecināja, ka Šuplers ir ļoti konservatīvs treneris, kas nekad lieku reizi jauno spēlētāju laukumā neizlaidīs. Reizēm šī piesardzība ir laba, reizēm - ne tik ļoti. Atteikšanās no piesardzības un došanās uzbrukumā lielā mērā kļuva par iemeslu diezgan neveiksmīgajai sērijai pret Loko. No otras puses - neuzticēšanās 4.maiņai un tās minimāla laišana laukumā spēles trešajās trešdaļās un papildlaikos var būt bijusi par daļēju iemeslu tam, ka vadošie spēlētāji bija pārguruši. Tāpat iepriekšējās sezonas playoff spēlēs, kad traumas mocīja abus pamatvārtsargus, droši vien būtu nācis par labu, ja kaut pāris regulārās sezonas spēlēs Šuplers būtu ielicis vārtos Muštukovu - tikām Šuplers skaidri vadījās pēc principa - ja viens no pirmajiem diviem vārtsargiem ir traumēts, otrais spēlēs bez maiņām tik ilgi, kamēr pirmais būs vesels, bet trešais laukumā var tikt tikai, ja abi pamatvārtsargi ir traumēti un nevar nemaz spēlēt. Nu, un ņemt ārzemniekus, kas pēc kvalitātes labākajā gadījumā atbilst 4.maiņas līmenim, arī ir visai īpatnēja politika, ko grūti saukt par skatu uz nākotni. Vienlaikus - Šupleram šķiet izdevās komandā radīt labu atmosfēru (vai arī te lielāks paldies sakāms Sandim?), un to pašu Miķeļa-Laura progress šajos trīs gados ir neapstrīdams, arī aizsardzībā izrādījās, ka ar pašu puikām tīri labi var tikt galā.
Redzēs, kas būs jaunais treneris un kāda būs viņa vīzija par komandas attīstību. Ļoti ceru, ka tā nebūs radīt ko līdzīgu "Baris" vai "Minskai", kur vairāk kā puse spēlētāju ir ārzemnieki. Bet reālists manī apgalvo, ka nekas būtisks šajā ziņā nemainīsies - no kurienes lai arī nebūtu jaunais treneris, savus tautiešus viņš komandā iekšā ievilks, jo tāda gluži vienkārši ir treneru maniere, it īpaši zinot to, ka reālākie varianti ir dabūt kādu citu treneri no bijušās Čehoslovākijas, un šī reģiona treneri ir īpaši izslavēti ar savu tautiešu lobēšanu.
Kā tas viss ietekmē Latvijas izlasi? Manuprāt - nekā īpaši neietekmē, proti, ietekmē, bet tas nemaina rezultātu. Nenoliedzami, KHL spēlējošie čaļi ir progresējuši, bet no otras puses viņi jau ir visu gadu spēlējuši kopā un nekādas baigās atkalredzēšanās emocijas spēlēšana izlasē izraisīt nespēj. Līdz ar to - tas ieguvums, kas gūts meistarībā, tiek zaudēts atdevē un viss paliek apmēram sākotnējā līmenī. Protams, tas, ka Dinamo hokejisti negrib spēlēt izlasē (vai pie Znaroka) ir tīrā demagoģija - vienmēr ir bijuši spēlētāji, kas viena vai otra iemesla dēļ izlasei pasaka Nē, un vienmēr atrodas kāds, kas par to pauž sašutumu.
Situācija ar LM? Ja runas par komandas likvidēšanu apstiprināsies (skaidrs, ka rūpnīca komandu nefinansēs, vai atradīsies citi sponsori), tas Latvijas hokejam būs baigais trieciens, jo tiks pazaudēts būtisks posms, kurā pēc idejas vajadzētu notikt pēdējai spēlētāja pieslīpēšanai, līdz viņš būtu derīgs "Dinamo" (jo skaidrs, ka MHL -> KHL pa taisno būs iespējamais variants ļoti nedaudziem jaunajiem hokejistiem). Līdz ar to Latvijā atliks viens profesionāls klubs ("Dinamo") un ļoti apšaubāmas kvalitātes vietējais čempionāts. No otras puses - nekādas dižās atdeves no LM tāpat līdz šim nav bijis - cik tad daudz ir to čaļu, kas Liepājas sastāvā cīnījušies BAČ, bet vēlāk tikuši kaut kur diži augstāk?
...