Durvis, ko paver spēlēšana KHL

2011-09-22

Pastāv tāds viedoklis (un šķiet - visai pamatots), ka jebkurš hokejists, kura biogrāfijā ir vismaz pāris spēles NHL, bez sevišķām grūtībām var atrast vietu jēdzīgā klubā Eiropā, un tā tas parasti arī ir - jebkuram klubam tīk zīmēties ar bijušajiem NHLiešiem savā sastāvā.
Nez, kādas durvis spēlētājam paver tas, ka viņš ir spēlējis KHL? Apskatīšu bijušo Rīgas Dinamo hokejistu tālākās gaitas pēc "Dinamo", taču ne jau tādu, kuri ir bijuši kluba zvaigznes (vai bijušie NHLieši) un kurus pārvilinājuši bagātāki klubi, bet gan tādi čaļi, kas aizvadījuši KHL mazāk kā 20 spēles - proti, nebūt ne pamatsastāva veči, bet gan tādi, kuri spēlēšanu KHL savā CV ierakstītu kā galveno notikumu. Tāpat neskatos ārzemniekus, jo viņu tālākās gaitas Latvijas hokejam nav sevišķi būtiskas - man kā LV hokeja fanam nevajadzētu sevišķi satraukties par Daniela Sperles karjeru.

vārtsargs Uģis Avotiņš - pirmajā Dinamo KHL sezonā laukumā tika vienā spēlē uz nieka 13 sekundēm. Šķiet, ka nekur augstāk par Latvijas čempionātu vēlāk
vārtsargs Ervīns Muštukovs - pirmajās divās sezonās bija Dinamo trešais vārtsargs, laukumā aizvadīja 2 spēles pirmajā sezonā, ar savu KHL "bagāžu" nokļuva Anglijā, tagad - Dānijā. Ne viena, ne otra, protams, nav saucama par kādu no vadošajām Eiropas līgām.
aizsargs Maksims Širokovs - pēc "Dinamo" spēlējis Baltkrievijas čempionātā, Slovākijā un Zviedrijas trešajā pēc spēka līgā
aizsargs Agris Saviels - savulaik pie NHL durvīm klauvējušais aizsargs, kuru mēdza salīdzināt ar Sandi Ozoliņu, Dinamo nonāca jau būdams drīzāk savas karjeras norietā, līdz ar to nav brīnumaini, ka pēc Dinamo pārcēlās uz Baltkrieviju un vēlāk - uz Itāliju
uzbrucējs Edijs Brahmanis - Vācijas 2.līga -> Liepājas metalurgs -> Krievijas augstākā līga
uzbrucējs Ronalds Cinks - MHL -> Latvijas čempionāts
uzbrucējs Sergejs Pečura - Krievijas augstākā līga
uzbrucējs Jānis Straupe - pēc pāris spēlēm Somijas 2.līgā nonāca Francijas 2.līgā, tagad - Liepājas metalurgā
uzbrucējs Toms Hartmanis - Anglija, tagad - CHL (visai viduvējas kvalitātes līga Amerikā)

vārtsargs Edgars Lūsiņš - lai arī pirms iepriekšējās sezonas klausījos garu interviju ar Sergeju Naumovu, kurš stāstīja, ka ar KHL trešā vārtsarga pieredzi Edgaram pēcāk būs visas durvis vaļā, varēs mēģināt dabūt try-out līgumus citos KHL klubos vai normālās Eiropas līgās, patlaban tā īsti neizskatās. Pat aizvadījis pāris spēles KHL (un - nebūt ne slikti), tagad Lūsiņš, cik saprotu, ir bez kluba un augstākais līmenis, kāds viņa kontekstā tika pieminēts, ir Zviedrijas 3.līga.

uzbrucējs Raimonds Vilkoits - viens no pērnās sezonas MHL komandas līderiem (kas labi kotējās arī visā šīs līgas kontekstā) šīs sezonas sākumā neveiksmīgi mēģināja nostiprināties Zviedrijas 2.līgā un pašlaik vēl ir bez kluba.

Kopējais secinājums: ieraksts hokejista biogrāfijā "spēlējis KHL" patlaban nav nekā diža vērts, ar šādiem spēlētājiem uzreiz, bez iepriekšējas pārbaudes, gatavi līgumu slēgt tikai izteikti otršķirīgu līgu klubi un no plikas atzīmēšanās šajā līgā jēgas tālākajai karjerai ir visai maz.