Spameri un bloga pauze Ķīnā

2011-11-02

Pēdējās nedēļas laikā paspēju nomainīt vairākus dažādus risinājumus, kā cīnīties ar spamu šī bloga komentāros. Sākotnējā metode bija pavisam vienkārša:
1. Javascript, kas nomaina komentāru formai adresi, kurp nosūtīt vēstījumu, tikko formas lauciņš aktivizēts.
Savulaik šis risinājums pret spameriem līdzēja tīri labi, bet nu jau kādu laiciņu viņi to ir iemācījušies apiet.
2. Tad izlēmu uztaisīt tāpat kā ir Lienes blogā - dažas bildītes, kurās kaut kas rakstīts. Manā gadījumā - skaitļi. Rakstītais teksts, veidots, GIMPā zīmējot ar otiņu gradientā krāsā, it kā vajadzētu pret OCR daudzmaz līdzēt. Šāda metode uzreiz izgāzās - nezinu, kādā tieši veidā tas tiek apiets, bet spama plūsmu tas neapturēja nemaz.
3. Izlēmu aizstāt bildīti, no kuras robots tekstu varētu nolasīt, ar jautājumu, kura būtība būtu jāizprot - lūgums norādīt aktuālo datumu formātā YYYYMMDD. Pēc log ierakstiem redzu, ka šī metode lika pačakarēties vairākiem reāliem lietotājiem, bet daļa spama tāpat tiek cauri. Tas jau man raisīja aizdomas, ka gudrākie spameri varbūt nemaz nav roboti, bet gan reāli eksistējoši cilvēki, kuru darbs ir spamot komentāros (ja nu kas - doma, ka kādam varētu maksāt par spamošanu šajā blogā, man šķiet visai absurda), tomēr veicu pārbaudi, pārejot uz nākošo līmeni:
4. Tagad lietotājam tiek parādīta bilde ar kaut kāda objekta siluetu un ir jāieraksta atbilde, kas tas ir par objektu. Piemēram, katls. Un jāieraksta tas ir latviešu valodā. Te nu es domāju, ka automātiskie spameri beidzot varētu aplauzties. Un ko šorīt konstatēju? Atkal čupiņa komentāru tikusi filtram cauri. Kādā veidā? Ierakstot pareizās atbildes - latviešu valodā! Turklāt logos var redzēt, ka dažas reizes automātiskais tulkotājs, kurā vadīts iekšā attiecīgā objekta nosaukums, izdevis nepareizu sinonīmu. Līdz ar to, piemēram, vārda "katls" vietā log failā parādās vārds "toveris".
No tā varu secināt vien to, ka lai puslīdz jēdzīgi apturētu spama plūsmu, man ir dažas izejas:
1) ieviest lietotāju autorizāciju - izmantojot sociālo tīklu API;
2) bloķēt komentārus vispār
3) uzlikt kaut kādu skriptu, kas analizē komentāra saturu un novērtē, vai tajā ir atrodams spams vai nē;
4) pāriet uz Wordpress un paļauties, ka tur manas problēmas būs automātiski atrisinātas.

Ja kas - turpmāko divarpus nedēļu laikā spameri šaitan varēs uzdarboties uz vella paraušanu, jo līdz 17.novembrim būsim Ķīnā (vairuma spama komentāru dzimtenē), līdz ar to regulāra mēslu tīrīšana izpaliks.